Search

Raste efikasnost Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo: 30% klijenata se zaposli u roku od 6 mjeseci

Prošle sedmice objavljen je novi Izvještaj o učincima Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo za proteklih 12 mjeseci. Obavljenom analizom potvrđeno je da je prosječna efikasnost Službe dosegla 30%, odnosno 30% nezaposlenih lica se odjavi zbog zaposlenja ili srodnih razloga u roku od 6 mjeseci od prijave na evidenciju. Kada se uporede učinci Službe od uvođenja novog sistema rada 2012.godine,kada se tek 13% nezaposlenih odjavljivalo u roku od 6 mjeseci, jasno je da je došlo do velikog porasta efikasnosti, odnosno da je novi model značajno uticao na vjerovatnoću da će nezaposlena lica pronaći zaposlenje. Važno je istaći da svi biroi, osim biroa Trnovo koje u specifičnim uslovima kao takvo, primjenjuju u određenoj mjeri nove metode rada, naročito individualno savjetovanje. 

U savjetodavnom procesu u proteklih 12 mjeseci uključeno je oko 10.000 nezaposlenih lica, što značajno utiče ne samo na efikasnost službe, već i na percepciju nezaposlenih da služba zaista radi na podršci u procesu traženja zaposlenja. U cijelom Kantonu se otvaraju klubovi za traženje posla, što će također pozitivno odraziti na pozitivne trenedove koji se dešavaju kontinuirano već 5 godina.   

Sistem mjerenja učinaka kakav koristi Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo omogućava praćenje efikasnosti na nivou službe, biroa, ali i svakog pojedinog službenika, pri čemu su u fokusu savjetodavne aktivnosti, kao najkompleksniji i najzahtjevniji zadaci. Sistem je efikasan menadžerski alat, koji se prvenstveno koristi u liderima privatnog sektora, a ovaj specifični alat za službe za zapošljavanje su dizajnirali švajcarski stručnjaci dr. Marcel Egger, Olivier Nussbaum i rukovodilac YEP-a dr. Ranko Markuš, a u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP) uz podršku Vlade Švajcarske. Sličan sistem je razvijen i za Zavod za zapošljevanje Republike Srpske, a zavisno od razvoja informacionog sistema u Federaciji BiH i u drugim službama koje učestvuju u reformskim procesima. 

 

Druge objave u kategoriji