Search

Recept za uspjeh: domaći trud 90% – strana pomoć 10%

Susret gospodarstvenika u Mostaru upriličen je juče, 11/08/20104 u organizaciji Gospodarske komore Grada Mostara i Predstavništva njemačke gospodarske komore u BiH.

Na konferenciji za novinare, koja je održana u prostorijama Tehnološkog parka „Intera“, istaknuta je važnost ulaganja u kvalitetu obrazovanja kao snažnog temelja napretka na europskom putu BiH. Zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović istaknuo je kako je nužno funkcioniranje države, odnosno potrebno je da politika stvori okvire kako bi ekonomija mogla funkcionirati.

– Očigledno je da u BiH nedostaje kvalificirane radne snage. Neprihvatljivo je imati 40 ili 50 posto nezaposlenih mladih ljudi, a da nemamo kvalificirane ljude – poručio je Juratović.

Naveo je kako je Njemačka spremna pomoći kako bi se ova regija razvila.

– Ali jedno treba znati a to je da 90 posto posla trebaju odraditi domaći poduzetnici, državne institucije i da je potreba politička volja, te da je ostalih 10 posto pomoć koju će dobiti kroz ekspertize i iskustva – kazao je Juratović. Da bi se popravio poslovni ambijent u našoj zemlji, voditelj bilateralne suradnje između Njemačke i BiH Alexander Mardian navodi kako poduzeća moraju biti konkurentnija, a da bi se to stvorilo, mora se obrazovati kvalitetna radna snaga.

Ministar gospodarstva Hercegovačko-neretvanske županije Amer Zagorčić kazao je kako prvo što moraju uraditi jeste da domaći gospodarstvenici posluju pozitivno i da se stvore pozitivni ambijent poslovanja kako bi privukli strane investitore. Istaknuo je i to kako su krenuli s pravljenjem zakona o strateškim ulaganjima. Senator u Senatu njemačkog gospodarstva Oliver Dust istaknuo je kako bi bilo od velikog značaja uvođenje dvojne profesionalne edukacije, izrazivši nadu kako bi se s primjenom te edukacije moglo započeti u rujnu iduće godine.

– Riječ je o tome da,  ada mladi završe srednju škole i uposle se, da idu na dodatnu zanatsku edukaciju – pojasnio je Dust.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije Zlatko Hadžiomerović istaknuo je kako će njegovo ministarstvo biti na usluzi kako bi sustav dualnog obrazovanja zaživio.

(FENA)

Druge objave u kategoriji