Search

Svjetski trendovi u zapošljavanju: svaka četvrta odrasla osoba zaposlena na puno radno vrijeme

Prema Gallupovom istraživanju, čiji su rezultati predstavljeni danas, samo oko jedne četvrtine odraslih osoba u svijetu (1,3 milijarde) je u 2013 godini radilo za poslodavce puno radno vrijeme. Istraživanje ne obuhvata osobe koje su samozaposlene, zaposlene na pola radnog vremena ili nezaposlene. Podaci ukazuju na stagnaciju, obzirom da od 2012 nije zabilježen rast broja zaposlenih koji kod poslodavaca rade više od 30 sati sedmično.

Top pet zemalja predvode Ujedinjeni Arapski Emirati (59%) nakon čega slijede Island (54%), Bahrein (53%), Švedska (53%) i Rusija (51%). Zemlje sa najmanjim brojem zaposlenih su Etiopija (7%), Niger, Malavi i Haiti (6%) dok je na samom začelju Burkina Faso u kojoj poslodavci upošljavanju samo 5% odraslih.

zaposljavanje1

Bosna i Hercegovina se nalazi u pretposljednjoj grupi zemalja u kojoj se zaposlenost kreće od 20-29%. Od zemalja iz regije u istoj grupi se nalaze i Makedonija i Albanija. Većina drugih zemalja iz regije (Srbija, Hrvatska, Crna Gora) se nalazi u srednjoj kategoriji sa zaposlenošću od 30-39%. Najbolje pozicionirana zemlja iz regije je Slovenija koja se nalazi u grupi zemalja u kojoj se zaposlenost kreće od 40-49%. Sažetak istraživanja možete vidjeti ovdje.

Druge objave u kategoriji