Search

YEP priča o uspjehu: Recept za uspjeh u Klubu za traženje posla u Nevesinju (ZZZRS)

U saradnji sa Televizijom Bosne i Hercegovine, Projekat zapošljavanja mladih YEP učestvuje u pripremi trominutnih priloga – uspješnih priča mladih žena i muškaraca, učesnika u raznim aktivnostima koje Projekat sprovodi širom BiH, kako bi se promovisala uspješna rješenja kao putokaz uprkos crnim statistikama o nezaposlenosti i problemima sa kojima se susreće ova populacija.

Jučer (10.jun 2014.godine) smo posjetili Klub za traženje posla Nevesinje koji je uspostavljen unutar  Zavoda za zapošljavanje RS i tom prilikom smo pripremili prilog u uspješnim pričama iz Nevesinja. Razgovarali smo sa voditeljicom Kluba, Majom Benderać koja je veoma zadovoljna sa rezultatima koje je Klub postigao, a u proteklom periodu skoro 100 mladih je prošlo obuku u Klubu, a njih 23 je pronašlo zaposlenje.

DSC_0761DSC_0762

Svoje iskustvo u Klubu za traženje posla su podijelili sa nama Kristina Sulaver i Saša Gutić, diplomirane profesorice engleskog jezika i književnosti koje su izjavile da je ova vrsta podrške mladima u Nevesinju izuzetno potrebna, a da tek onda kada dođu u Klub shvate koliko toga trebaju unaprijediti u svom traženju posla. Mladi uglavnom pasivno traže posao na osnovu objavljenih javnih poziva, a Klub ih motiviše da samoinicijativno se obraćaju poslodavcima, ali i da razmišljaju o pokretanju vlastitih manjih biznisa.

DSC_0770DSC_0759

Svoj pozitivan primjer je podijelila i naša uspješna priča – Jelena Lozo, koja je sa samo devetnaest godina svoj prvi posao dobila upravo zahvaljujući Klubu za traženje posla. Jelena je nakon završene srednje ekonomske škole u Nevesinju, zbog ličnih okolnosti morala odustati od ideje o studiranju i morala je tražiti posao. Putem biroa za zapošljavanje uključila se u Klub i iako je ispočetka bila skeptična ipak se njen trud isplatio te je dobila posao u UniCredit Bank Banja Luka, u ispostavi u Nevesinju. Jelenu smo zatekli sretnu i nasmijanu na radnom mjestu i nadamo se da će njena priča  zaista poslužiti kao recept za uspjeh i drugim mladim nezaposlenim osobama. Galeriju sa slikama sa snimanja možete pogledati ovdje.

DSC_0772DSC_0775

Prilog iz Nevesinja ćete moći pogledati u jednoj od narednih emisija “Recept za uspjeh” koja se emituje svake srijede u 21.00 h

Ova aktivnost se realizuje putem Projekta zapošljavanja mladih YEP kojeg podržava Švicarska agencija za razvoj i saradnju SDC.

Druge objave u kategoriji