Search

Reformski paket: Biro Živinice od danas na usluzi građanima – inovirane procedure i adekvatniji uslovi

U svrhu jačanja infrastrukturnih uslova Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, a kako bi se mogle primjenjivati nove metode rada i sprovesti reforma ove javne ustanove, ranije je pripremljeno idejno rješenje za novu poslovnu zgradu Biroa u Živinicama – inače projekat koji se najavljivao više od deset godina.

U novom objektu bit će omogućene bolje i kvalitetnije usluge za nezaposlene osobe. Cilj je zapravo prilagođavanje fizičkog prostora novim metodama rada koje će ovaj Biro provoditi u narednom periodu. To podrazumijeva rad na razdvajanju administrativnih poslova, te savjetovanja nezaposlenih i poslodavaca.

Zaposlenici Biroa za zapošljavanje Živinice su ranije radili u manjim i oskudnijim prostorijama, nego je to slučaj danas, a prilikom izgradnje vodilo se računa i o prilagođavanju prilaza objektu za osobe sa invaliditetom. Ovo je sedmi rekonstruisani biro Službe za zapošljavanje TK, a u planu su i rekonstrukcije drugih objekata u narednom periodu. Pored rekonstrukcija objekata, uposlenici biroa prolaze različite faze edukacije, a sve kako bi bili što pristupačniji korisnicima, odnosno nezaposlenim osobama.

”Zadovoljstvo nam je što smo danas svjedoci otvaranja novog objekta Biroa za zapošljavanje Živinice. Ovo je projekat koji smo realizovali u saradnji sa Projektom zapošljavanja mladih (YEP) odnosno kompanijom GOPA, koji podržava Vlada Švicarske. Želja nam je da nezaposlenim osobama ali i poslodavcima od sada pružamo što bolje usluge. U ovoj godini planiramo završetak radova u drugim biroima, poput biroa u Gračanici, Srebreniku, ali i biroa u Teočaku i Sapni. Zahvaljujemo svima koji su učestvovali u ovom projektu, od Ambasade Švicarske, kompanije GOPA, Vlade TK, Skupštine TK i Općine Živinice”, kazao je direktor Službe za zapošljavanje TK Senad Muhamedbegović.

Svoje zadovoljstvo novim objektom izrazio je i načelnik Općine Živinice. Podsjetio je da je raniji objekat Biroa bio neupotrebljiv za dalji rad, ali je zahvaljujući naporu svih koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta, to sada postao savremeni objekat odnosno prostor u kome će biti pružane kvalitetnije usluge.

”Drugi naši projekti također su vezani za Biro. Osavremenjavanje Biroa vidim kao strukturalni iskorak u daljem načinu rada i djelovanja. Postoji najezda investitora u našoj općini, a Biro u savremenom okruženju i sa novim metodama rada, sada može zadovoljiti potrebe koje traže ulagači. Mi sa tržišta, odnosno biroa trebamo njima ponuditi kvalifikovanu radnu snagu, a to će biti moguće sa novim metodama rada ovog biroa. Mislim da će građani sada imati više koristi ovdje”, poručio je načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

Prisutnima se također obratio premijer TK Jakub Suljkanović koji je govorio o podršci Vlade u radu Službe za zapošljavanje TK i projektima zapošljavanja.

”Zadovoljstvo mi je što imamo priliku da otvorimo ovaj objekat, koji je kako smo čuli izgrađen od temelja do krova. Ovdje će sada biti odvojen savjetodavni od evidencijskog dijela, što je dobro za nezaposlene osobe. Čestitam svima koji su doprinijeli da ovaj projekat zaživi. Ove godine, Vlada TK je putem resornog ministarstva implementirala projekat čiji je cilj pomoć privrednim subjektima, kroz poboljšanje konkuretnosti na tržištu a sve to doprinosti većem zapošljavanju nezaposlenih osoba. Još jednom ću da čestitam svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta i da poželim sreću u realizaciji ostalih projekata. Podršku Vlade imat ćete i dalje”, istakao je Suljkanović.

Neizostavna podrška Službi za zapošljavanje TK u provođenju reformskih promjena je od zakonodavne vlasti TK.

”Posebno mi je drago što je danas Birou Živinice predat ovakav savremeni objekat, objekat koji sadrži sve ono što je potrebno za nezaposlene i poslodavce. Od Službe za zapošljavanje očekujem da ćemo istom dinamikom nastaviti rekonstrukcije preostalih biroa u TK. Skupština TK će biti i dalje na raspolaganju svim institucijama, u svojoj nadležnosti i davati podršku u narednom periodu”, kazao je predsjednik Skupštine TK Senad Alić.

Nakon govora zvaničnika, uslijedilo je presijecanje svečane vrpce i obilazak prostorija novog Biroa za zapošljavanje Živinice. Svečanom otvaranju Biroa za zapošljavanje u Živinicama pored predstavnika Službe za zapošljavanje TK, direktora GOPA-e odnosno rukovodioca Projekta zapošljavanja mladih (YEP) dr Ranka Markuša, predstavnika Općine Živinice, Vlade i Skupštine TK, prisustvovali su predstavnici Federalnog zavoda za zapošljavanje, boračkih udruženja i saveza, te brojni gosti.

U nastavku donosimo kratki foto izvještaj sa današnjeg otvaranja ali i pregled stanja prije i nakon renoviranja. 

Otvaranje biroa Živinice – slika 1
Otvaranje biroa Živinice – slika 2
Otvaranje biroa Živinice – slika 3
Obraćanje direktora Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, gospodina Senada Muhamedbegovića
Obraćanje dr Ranka Markuša, rukovodioca Projekta zapošljavanje mladih (YEP) i direktora GOPA Predstavništva u BiH
Obraćanje dr Ranka Markuša, rukovodioca Projekta zapošljavanje mladih (YEP) i direktora GOPA Predstavništva u BiH
Obraćanje dr Ranka Markuša, rukovodioca Projekta zapošljavanje mladih (YEP) i direktora GOPA Predstavništva u BiH
Načelnik Općine Živinica, gospodin Samir Kamenjaković dao je krati osvrt na saradnju sa Projektom zapošljavanja mladih (YEP) pri tome istaknuvši i uspjeh YEP Inkubatora poslovnih ideja
Premijer Tuzlanskog kantona, gospodin Jakub Suljkanović nalgasio je važnost uvošenja invoranih procedura u službama ali i stvaranje preduslova za poticanje privrede i poduzeništva

 

Zgrada Biroa Živinice prije renoviranja.
Zgrada Biroa Živinice nakon renoviranja.

 

Izgled novih prostorija u kojima će građanima biti pružane usluge. 

 

 

Druge objave u kategoriji