Search

Reformski paket: Uvodna obuka za zaposlenike službi za zapošljavanje

Danas je u Mostaru počela dvodnevna Uvodna obuka za zaposlenike kantonalnih službi za zapošljavanje FBiH i BD koje su počele sa primjenom Reformskog paketa ili im predstoji realizacija aktivnosti predviđenih istim. 

Cilj uvodne obuke je prenijeti osnovna znanja o novom modelu rada kako bi uposlenici isti mogli primjenjivati što efikasnije. Novi model rada tako podrazumijeva razvoj novih kompetencija te (re)organizaciju rada ali i usvajanje novih procedura i alata što za krajnji cilj ima optimizaciju procesa rada te pružanje kvalitetnije usluge nezaposlenim licima i(ili) poslodavcima. 

Učesnici uvodne obuke u Mostaru su zaposlenici sljedećih službi/zavoda za zapošljavanje: Službe za zapošljavanje HNŽ/K, Zavoda za upošljavanje Livno, Službe za upošljavanje Županije Posavske, Službe za zapošljavanje Zapadnohercegovačke Županije, Zavoda za zapošljavanje Brčko Distrikta BiH, dok je bitno naglasiti da ovu obuku realizuju tri interna trenera/ice uz stručnu i tehničku pomoć Projekta zapošljavanja mladih (YEP). 

Interni treneri su prethodno, krajem augusta prošli napredni trening trenera sa ciljem stjecanja andragoških kompetencija i ključnih neophodnih vještina za prenos znanja. Primarni cilj ovakvog pristupa jeste jačanje internih kapaciteta službi/zavoda za zapošljavanje u kontekstu realizacije obuka.

Obzirom da se radi o uvođenju prakse internih obuka u javnim službama za zapošljavanje, podrška i koordinacija koju pruža Federalni zavod za zapošljavanje će pomoći u održivosti i jačanju internog sistema izgradnje kapaciteta. Dvodnevnu obuku realizuju interni treneri Aida Radić (Služba za upošljavanje Županije Posavske), Sambra Abidović (Zavod za apošljavanje Brčko Distrikta BiH) te Vitomir Filipović (Služba za zapošljavanje Županije Zapadnohercegovačke). 

 

   

Primjenom modela obuka koji podrazumijeva odabir i obuku internih trenera koji nadalje svojim kolegama prenose znanja i vještine je model koji je YEP uz podršku Vlade Švicarske već primjenio kada su u pitanju Uvodne obuke za zaposlenike  ZZZRS i obuke za voditelje Klubova za traženje posla, i predstavlja u potpunosti drugačiji pristup kojim se osigurava da domaće institucije izgrađuju održivi sistem koji neće ovisiti od vanjske podrške i međunarodnih projekata kao što je to bio slučaj do sada. 

Druge objave u kategoriji