Search

Reformski paket: Zajedničkim naporima ka efikasnijem Županijskom zavodu za upošljavanje Livno

Danas je u Parlamentu FBiH potpisan Memorandum o razumijevanju i saradnji između Projekta zapošljavanja mladih (YEP) i Županijskog zavoda za zapošljavanje Livno kojim se definiraju prava i obaveze i Zavoda i YEP-a a kada je posrijedi implementacija Reformskog paketa i stavki vezanih uz infrastrukturne prilagodbe prostorija Zavoda. 

Ovo je formalni korak koji je preduzet kako bi se, također, definirala zajednička ulaganja finansijskih sredstava kojima je primarni cilj prilagodba infrastrukture u ispostavi Tomislavgrad a kako bi se stvorili preduslovi za implementaciju reformskog paketa te uvođenje razdvojenih evidentičarskih i savjetodavnih usluga. 

Županijski zavod za upošljavanje Livno je obezbijedio adekvatan prostor koji će biti predmet infrastrukturne prilagodbe dok je menadžment Županijskog zavoda za upošljavanje Livno, Anto Omazić, pokazao interes za saradnjom, promjenom načina i usvajanjem novih procedura rada, a koje se predviđene Reformskim paketom Projekta zapošljavanja mladih – YEP.

Situaciona analiza Županijskog zavoda za upošljavanje Livno

Podsjećamo, tokom prethodne godine za ovaj Zavod, realizovana je i izrađena “Situaciona analiza”. Ekspertni tim u okviru YEP projekta npravio je kratku situacionu analizu u Županijskom zavodu za upošljavanje Livno te brzu procjenu mogućnosti za uvođenje novog modela rada s klijentima.

U cijeloj Županiji socioekonomska situacija je prilično teška kako prema statističkim parametrima (naprimjer: najniža prosječna plaća u FBiH), tako i prema informacijama Zavoda koje potvrđuju tezu masovnog odlaska radne snage iz ove županije.

U protekle dvije godine došlo je do masovnog odlaska ne samo nezaposlenih nego i osoba koje su bile zaposlene, što otežava situaciju za postojeće poslodavce, koji će, vjerovatno, morati postepeno podizati razinu mjesečnih primanja ukoliko žele imati veće šanse da zadrže radnike. Nema mnogo aktivnosti kad je riječ o otvaranju novih radnih mjesta i novom ulaganju, kao ni ekonomskih aktivnosti koje bi imale veoma pozitivan utjecaj na ekonomsko stanje, ali se situacija razlikuje od općine do općine. U Livnu, gdje je veći dio zaposlenih u javnom sektoru, situacija po pitanju otvaranja novih radnih mjesta uglavnom stagnira.

U Tomislavgradu situacija je bolja kad je riječ o otvaranja novih radnih mjesta (nedavni dolazak „Preventa“ d.o.o), jer je većina osoba koje imaju posao, zaposlena upravo u privatnom sektoru. Županija 10 zauzima posljednje, deseto mjesto prema indeksu razvijenosti u FBiH. Od šest općina Županije 10, općine Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo pripadaju izrazito nerazvijenim općinama, a općina Kupres pripada nedovoljno razvijenim općinama.

Imajući u vidu neke od ključnih nalaza koje je polučila ovakva situaciona analiza evidentno je koliko su napori na uvođenju novih metoda rada a sa krajnjim ciljem poboljšanja stanja na tržištu rada esencijalni. 

Reformski paket razvijen je u sklopu aktivnosti Projekta zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske. 

 

 

 

 

Druge objave u kategoriji