Search

Reformski paket: Završena Uvodna obuka za Službu za zapošljavanje KSB/SBK i Službu za zapošljavanje Tuzlanskog kantona

Danas je u Travniku uspješno završena dvodnevna Uvodna obuka za 22 savjetodavca/šefa biroa/ ispostava i to iz dvije JSZ -Službe za zapošljavanje KSB/SBK i Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona. Nakon obavljenog testiranja, svih 22 savjetodavca/šefa biroa/ispostava su certificirana za Nivo 1 odnosno uspješno su završili Uvodnu obuku.

Cilj uvodne obuke je prenijeti osnovna znanja o novom modelu rada kako bi uposlenici isti mogli primjenjivati što efikasnije. Novi model rada tako podrazumijeva razvoj novih kompetencija te (re)organizaciju rada ali i usvajanje novih procedura i alata što za krajnji cilj ima optimizaciju procesa rada te pružanje kvalitetnije usluge nezaposlenim licima i(ili) poslodavcima. 

Bitno je napomenuti da su obuku realizovale interne trenerice ove dvije službe i to, Ida Matković ispred Službe za zapošljavanje KSB/SBK te Maja Hadžić Mulić iz Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona koja je danas, nakon uspješno realizovanog treninga i zvanično cerificirana kao interna trenerica. Primjenom modela obuka koji podrazumijeva odabir i obuku internih trenera koji nadalje svojim kolegama prenose znanja i vještine je model koji je YEP uz podršku Vlade Švicarske već primijenio kada su u pitanju Uvodne obuke za zaposlenike JSZZ/ZZZ,  te predstavlja u potpunosti drugačiji pristup kojim se osigurava da domaće institucije izgrađuju održivi sistem koji neće ovisiti od vanjske podrške i međunarodnih projekata kao što je to bio slučaj do sada.

Podsjećamo, prethodno je Projekat zapošljavanja mladih na 6. Forumu službi zapošljavanja potpisao Memorandum o saradnji sa Službom za zapošljavanje KSB/SBK kroz koje je planirana tehnička i finansijska podrška u određenim segmentima i procesima rada ove službe kao što su proces razvoja nove web stranice, izrada Kompetencijskog okvira za ključne poslovne procese te analiza potrebe za obukama ali i osposobljavanje djelatnika ove Službe u sklopu čega je realizirana i predmetna dvodnevna Uvodna obuka. 

Druge objave u kategoriji