Search

Upravljanje učinicima: Iznadprosječna efikasnost Filijale Prijedor

U 2014. godini posredstvom prijedorske filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske zaposleno je 3.465 lica ili za sedam odsto više nego u prethodnoj godini. „Ovo je rekordno zapošljavanje u proteklih šest godina i znatno je veće od zapošljavanja prije početka svjetske ekonomske krize 2008. godine“, navodi se u informaciji o radu ove filijale za 2014. godinu.

Analiza kvalifikacione strukture nezaposlenih pokazala je smanjenje broja nezaposlenih na skali od visoke stručne spreme do nekvalifikovanih od šest do 25 odsto, dok je kod stepena obrazovanja master ili magistar broj nezaposlenih povećan za čak 37 odsto.

„Nameće se jedan jedini zaključak: puno je upisa na master bez ikakvog smisla, svrhe i cilja“, navodi se u informaciji Filijale Prijedor.

Deficitarna zvanja su mašinski i elektro inženjeri, geolozi, defektolozi, logopedi, profesori matematike, te fizike i njemačkog jezika, a deficitarni zanati su optičari, obrađivači stakla, instalateri solarne energije, sertifikovani zavarivači, livci i obućari.

Prijedorska filijala Zavoda za zapošljavanje Srpske pokriva grad Prijedor i opštine Oštra Luka, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i Krupa na Uni sa više od 200.000 stanovnika. U sistemu upravljanja učincima, koju je za Zavod za zapošljavanje Republike Srpske razvio Projekat zapošljavanja mladih, uz podršku Vlade Švajcarske, najveći broj odjava u roku od 6 mjeseci od prijave na evidenciju je u Krupi na Uni (35,09%) i Kostajnici (33,64%). Kada se u obzir uzmu egzogeni uslovi u kojima biro funkcioniše, te se izvrši korekcija rezultata u skladu sa njima najefikasniji biro u ovoj Filijali je Biro Novi Grad. Upravo u Novom Gradu uspješno funkcioniše Klub za traženje posla. Inače prema analiziranoj efikasnosti, Filijala Prijedor je prema pokazateljima efikasnosti značajno iznad prosječne efikasnosti ZZZRS, što se može vidjeti i na grafikonu iznad. 

Druge objave u kategoriji