Search

Rezultati YEP Programa lokalnih inicijativa: 120 zaposlenja, dva socijalna preduzeća…

Početkom marta ove godine, okončani su svi projekti iz YEP programa lokalnih inicijativa. Ukupni rezultati programa su impresivni: 500 mladih uključeno u aktivnosti kroz različite vrste obuka, 120 mladih zaposleno, osnovana 2 socijalna preduzeća i jedna zadruga, model podrške omladinskom preduzetništvu proširen na 10 novih općina/opština, itd.

Osnovni zaključak izveden iz programa lokalnih inicijativa je:

DA! – organizacije civilnog društva mogu konkretnim mladim ljudima pomoći da pronađu konkretna zaposlenja! Iskustva programa lokalnih inicijativa to potvrđuju bilo da se radi o podršci mladima kroz prekvalifikaciju i povezivanje sa poslodavcima, uspostavi i zapošljavanju mladih u socijalnim preduzećima ili aktivaciji mladih zakorištenje postojećih vlastitih i resursa dostupnih u lokalnim zajednicama.

Na sutrašnjem 7. Forumu o zapošljavanju mladih biće detaljno predstavljeni postignuti rezultati programa lokalnih inicijativa i diskutovane mogućnosti za dalje korake. Kao polaznu osnovu za raspravu YEP je izradio detaljnu analizu programa koju možete preuzeti ovdje. Analiza programa je u formi nacrta za diskusiju. Od sutrašnje diskusije očekujemo novi doprinos zaključcima i preporukama od strane poslodavaca, javnih službi za zapošljavanje, predstavnika lokalnih institucija, mladih i, naravno, nevladinih organizacija.

Druge objave u kategoriji