Search

RTRS: O rezultatima YEP inkubatora poslovnih ideja u emisiji “U fokusu”

Jučer je u emisiji “Srpska danas” koja se emituje na RTRS-u gostovao rukovodilac Projekta zapošljavanja mladih (YEP) dr Ranko Markuš i učesnici YEP inkubatora poslovnih ideja, danas preduzetnici gđa Olivera Torbić iz Prijedora i Almir Dželić iz Banja Luke. 

Tema emisije je bila preduzetnička priča mladih ljudi i mehanizmi podrške koji su na raspolaganju. Podsjećanja radi, Projekat zapošljavanja mladih (YEP) je prije godinu objavom javnih poziva prema lokalnim zajednicima započeo aktivnosti YEP inkubatora u što su se angažovale 33 lokalne zajednice, u kojim su formirane ukupno 22 grupe polaznika Inkubatora. U saradnji sa opštinama Projekat je privukao preko 1.200 prijava potencijalnih preduzetnika, što je konačnici rezultovalo sa više od stotinu preduzetnika koji su kroz obuku i YEP inkubator istrajali do samoga kraja.

Olivera Torbić i njena sestra su pokrenule biznis – modni salon Burzika unique 

Almir Dželić, skiper je pokrenuo biznis – rafting klub koji privlači mnoge turiste, a na ideju je došao nakon višegodišnjeg iskustva kao skiper. 

Dr Markuš je istakao da i dalje u preduzetništvu nedostaje pravih inovacija, tako da se i u YEP inkubatoru ne može govoriti o značajnom broju inovativnih ideja, ali da to ipak ne znači da tokom mentorstva i daljeg rasta biznisa iste neće rezultirati u inovacijama. Istakao je da ukoliko preduzetnik zaista ima ozbiljnu ideju, biznis plan da ne može nužno očekivati dodatnu podršku, finansijsku za sam proces registracije ili vođenja biznisa već da hrabro samoinicijativno treba biti odgovoran za vlastiti preduzetnički poduhvat. 

Podrška YEP inkubatora se pored finansijske podrške u pokretanju biznisa odrazila kroz tromjesečnu obuku prema CEFE metodologiji – odnosno program jačanja preduzetničkih vještina, podršku u izradi bizsni plana, promociji i mentorstvu nakon osnivanja biznisa. 

Druge objave u kategoriji