Search

Sajam zapošljavanja i obrazovanja u Brčkom

U Gradskom omladinskom centru u Brčkom danas se održava prvi Sajam zapošljavanja i obrazovanja. 

Cilj Sajma je da se na jednom mjestu okupe svi zainteresovani poslodavci i nezaposleni. Poslodavcima se pruža mogućnost da na jednostavan i neposredan način dođu do kvalitetnih radnika a nezaposlenim da se na jednom mjestu predstave većem broju poslodavca i predaju svoje biografije i konkurišu na veći broj radnih mjesta.
Tog dana, 25.05.2018.godine (petak) u periodu od 11:00 do 18:00 časova, nezaposlenim licima koja imaju zakazane termine redovnog javljanja, u prostorijama Gradskog omladinskog centra biće dostupne usluge Mobilnog biroa.

U Zavodu za zapošljavanje kažu da bi ovo dugoročno moglo omogućiti poslodavcima da lakše dođu do potrebnih radnika i smanjiti broj nezaposlenih, kojih je na Zavodu 10.600.

– Trenutno imamo oko 900 trgovaca, 780 ekonomskih tehničara, 350 gimnazijalaca, 350 ekonomista, a naše tržište ne može da zaposli sve te kadrove. S druge strane, privredi ne možemo ponuditi radnike raznih zanata koji su im potrebni. Suština svega je pravovremeno usmjeravanje učenika da odaberu pravo zanimanje, lakše pronađu odgovarajući posao i poslodavcima omogući lakše pronalaženje odgovarajućih kadrova – kaže Vlado Jevtić, direktor Zavoda za zapošljavanje.

Dodaje da će svi poslodavci koji budu učestvovali na sajmu biti stimulisani za zapošljavanje lica koji teže dolaze do posla, a kojim je predviđeno da se za zaposlenog radnika sa srednjom stručnom spremom i niže stručne spreme poslodavcima dodijeli pet, a za radnika sa visokom stručnom spremom 7.000 KM.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Brčkog Ševal Suljkanović, smatra da je problem privrede Distrikta neorganizovanosti privrednika u odnosu prema vlasti.

– Dobar dio stvari treba popraviti i struci dati značaj kako bi došli do rješenja – istakao je Suljkanović. Podsjećamo i da je nedavno u Brčko distriktu održan okrugli sto o problemima privrede i tržišta rada sa kojeg je poručeno da je neophodno donjeti strategiju privrednog razvoja i obezbjediti nastavak započetih aktivnosti na usaglašavanju obrazovanja i potreba privrede.

 

Druge objave u kategoriji