Search

San o kosmopolitskim Sarajevu i Beogradu

Tokom protekle sedmice se u Beogradu razgovaralo o otvaranju Mixer House u Sarajevu i partnerstvu sa Projektom zapošljavanja mladih, uz podršku Vlade Švajcarske. Mikser Haus Beograd je 1000 kvadrata napuštene garaže pretvorene u prostor za kulturu, obrazovanje i poslovne aktivnosti. 

mixer

Mikser Haus Beograd je ove godine na Gardijanovoj listi 10 najljepših i najinspirativnijih prostora u svetu, rame uz rame sa lokacijama u Parizu, Lisabonu, Njujorku, Lajpcigu…  Mikser House u Beogradu je transformisao jednu napuštenu garažu u multidisciplinarni kulturni centar, aktivirao je i čitava gradsku četvrt, u urbanom razvoju grada došlo je do spontanog,”bottom-up” načina revitalizacije zapuštene gradske zone koji vraća život na puste ulice i u zaboravljene prostore. Fenomen spontane revitalizacije Savamale je globalno prepoznat i analiziran, ne samo kroz vodeće medije poput Gardijana i CNN-a , već i na desetak prestižnih svjetskih univerziteta.

Mixer Beograd puno radi na promovisanju dizajna i arhitekture, daje šanse mladima u svim pogledima. Sva iskustva predstavljanja mladih balkanskih dizajnera na međunarodnoj sceni bila su više nego pozitivna. Mi nemamo problem sa idejama i intelektualnom ponudom, već sa realizacijom i činjenicom da lokalni proizvođači do sada nikako nisu mogli da uhvate ritam sa dizajnerima i svjetskom scenom. Sa željom da Mixer doprinese unapređenju saradnje između dizajnera i proizvođača, uveden je novi ciklus rada unutar projekta Young Balkan Designers koji podrazumeva osmišljavanje proizvoda za pet vodećih regionalnih proizvođača sa kojima je planirana zajednička međunarodna promocija.

Upravo su u toku razgovori o otvaranju Mixera i u glavnom gradu BiH. “Sa mnogo velikom radošću i energijom odlazimo tamo, i vjerujemo da će mnoge predrasude i o Beogradu tamo, i o Sarajevu ovde biti raspršene prije svega odličnom komunikacijom koju će taj naš Mixser House Sarajevo inicirati”. Otvaranje sarajevskog Mixera je najavljen kao portal za saradnju i komunikaciju između dva grada, a biće otvoren na prostoru industrijske zone u naselju Pofalići.

Pokretač ove priče je san o otvorenom gradu bez predrasuda, sredini koja kulturne razlike prihvata kao bogatstvo, a debatu kao konstruktivan vid razmene mišljenja, o senzitivnom društvu koje stremi da ispravlja svoje nepravde, o inspirativnom kreativnom prostoru koji se neće omeđiti fahovskim barijerama, već istraživati nove veze među stvaralačkim disciplinama, o sceni na kojoj zajedno deluju pozorište, dizajn, muzika, ali i sve ono što čini naš svakodnevni život smislenim poput edukacije, književnosti, društveno-korisnog rada, druženja, plesa i gastronomije

 

 

 

Druge objave u kategoriji