Search

Sarajevo Unlimited 2018: Mentorska podrška za osam najboljih startupa – prezentacije na Sarajevskoj žičari

U sklopu aktivnosti Foruma Sarajevo Unlimited 2018, kako smo i prethodno izvještavali, Projekat zapošljavanja mladih(YEP) koji podržava Vlada Švicarske, omogućio je realizaciju takmičenja za startup-e (StartUp Battle) te tzv.”pitcha” odnosno brzih promotivnih prezentacija biznisa učesnika/ca koji se održao danas na Sarajevskoj žičari. Ono što čini jedinstvenim ovaj događaj je svakako činjenica da je prvi “pitch” ove vrste, koji se desio u Jugoistočnoj Evropi. 

U cilju što efikasnije pripreme za večerašnje finalno predstavljanje jutros je na inovativan način tokom vožnje Sarajevskom žičarom izvršena priprema svih osam finalista koji će večeras predstaviti svoje startupe na finalnom takmičenju te je ovo bila prilika da dobiju kvalitetne povratne informacije i procjenu šta je potrebno unaprijediti, ali i šta su prednosti njihovih biznisa.

Cijeli proces se odvijao na način da prilikom uspinjanja na Trebević predstavnici startupa predstave svoje ideje mentorima, a na povratku dobiju povratne informacije šta su nedostaci njihove prezentacije te kako je trebaju unaprijediti. Bitno je napomenuti da je omogućeno da se svih osam startupa predstavi svim mentorima. U pitchu na Sarajevskoj žičari učestvovalo je 8 biznisa i 8 mentora, a kako smo i naveli današnji pitch bio je i svojevrsna priprema biznisa za večerašnje finalno takmičenje startup-a koje će se održati u hotelu Holiday.

Mentorsku podršku je pružio i tim Projekta zapošljavanja mladih (YEP) na čelu sa dr. Markušem koji je tokom ove godine osigurao ovakav vid podrške za preko 130 preduzetnika u sklopu implementacije YEP Inkubatora poslovnih ideja. 

Podsjećamo, Projekat zapošljavanja mladih (YEP) ujedno aktivno radi na razvoju mentorske platforme koji bi startupima, prvenstveno nastalim u BiH, trebala pružiti adekvatnu podršku u tržišnoj utakmici. Toj tematici jučer je posvećena i sesija YEP-a “Kako izraditi efektivan program mentorstva za startupe u Bosni i Hercegovini?”. 

 

 

Druge objave u kategoriji