Search

Savjetnica u HZZ-u me pitala imam li vezu za posao

‘Moj prvi susret sa HZZ-om, nakon što sam diplomirala, je bio jako kaotičan. Prilikom prijave odmah se određuje tko vam je referent. Mene su stavili kod gospodina koji se bavi zapošljavanjem tekstilaca i kožara. Došla sam kod njega, on je unio moje podatke u kompjuter. Što god da sam ga pitala nije imao pojma. A pitala sam ga stvari tipa: da li me mama mora odjaviti kao poreznu olakšicu. Znači pitala sam stvari koje ga može pitati bilo koja osoba. On mi je dogovorio sastanak za mjesec dana kod žene koja će stvarno biti moj osobni referent i koja to jest i danas. Imali su previše novih prijava na HZZ pa nas nisu sve mogli staviti odmah kod osobe koja će stvarno biti zadužena za nas. Nezaboravno iskustvo’, ispričala je M.P., koja je diplomirala povijest krajem prošle godine.

‘Imate li vezu?’

Ni njezina kolegica, također magistra povijesti koja je željela ostati anonimna, nema bolje iskustvo. ‘Što se tiče mog prvog dolaska na burzu rada, žena koja me vodi prvo me pitala jesam li negdje na čekanju za posao i imam li kakvu vezu za posao. Ne sjećam se jesam li joj išta odgovorila, no znam kako mi je prošlo kroz glavu da imam, sigurno ne bih tu sjedila’, priča o svom iskustvu s HZZ – om. U odjelu odnosa s javnošću Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u telefonskom razgovoru opovrgli su da njihovi savjetnici pitaju nezaposlene za vezu, kazavši da je to ‘stručno osposobljeno osoblje koje profesionalno komunicira s nezaposlenima’.

‘Kad sam se susrela sa svojom osobnom referenticom poslala mi je dnevnik zapošljavanja na mail i rekla da ga popunim da ne bi ispalo da ne tražim posao’, ispričala je prva djevojka, M.P.

U HZZ-u su nam kazali kako ‘u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje uz savjetnike za zapošljavanje rade i savjetnici koji rade na Info pultu, savjetnici prava za vrijeme nezaposlenosti, zatim su tu savjetnici za profesionalno usmjeravanje i selekciju, pa savjetnici koji rade u mjerama aktivne politike zapošljavanja’. Obje djevojke kažu da nisu imale koristi niti od jedne vrste ‘savjetnika’, a na HZZ-u ih je zaposleno 803.

Nakon stresa koje su preživjele na burzi, djevojke su se počele javljati na raspisane natječaje za slobodna radna mjesta. S diplomom u rukama smatrale su kako zadovoljavaju kriterije velikog broja natječaja. Ali kod mnogih poslodavaca diploma ne znači ništa bez iskustva. A kako steći iskustvo, ako svi traže ‘nekoga’ s iskustvom? U većini slučajeva mladi se tada odluče za volontiranje, ne bi li iskustvo prikupili. M.P. se otvorila prilika za stažiranjem.

‘Nakon što je otvoreno stručno osposobljavanje, savjetnica se nije javila’

‘Ja sam trebala početi stažirati u muzeju. To je stručno osposobljavanje koje ide preko HZZ-a. Oni mi plaćaju 1.600 kuna, a ja radim puno radno vrijeme. Nakon godine dana imam pravo polagati stručni ispit. Dok sam čekala da mi se riješi papirologija na fakultetu nakon što sam diplomirala u studenom, da uopće mogu doći u situaciju da se prijavim na HZZ, doznala sam da je stručno osposobljavanje stopirano. Kasnije sam, na uvodnom predavanju od gospođe koja ga je na HZZ-u držala, saznala da je HZZ dobio obavijest 29. studenog, da će od 1. prosinca biti stopirano stručno osposobljavanje.

Kada je proračun napokon bio donesen ja i dalje nisam imala pojma hoće li stručno osposobljavanje krenuti jer HZZ ništa ne zna. Zvala sam svoju referenticu da je pitam, a ona mi je rekla da se oni nadaju da će to svaki dan krenuti, ali da ništa ne znaju. Rekla mi je da pratim stranicu HZZ jer će tamo biti obavijesti kada nešto saznaju. Nakon tjedan dana nazvala sam opet referenticu, jer ona nije meni javila da je stručno osposobljavanje napokon krenulo’, rekla je M.P. koja se nada da je uspjela izboriti kakav takav plaćeni rad.

Druga djevojka, imala je nešto manje uspjeha. Kaže, redovito se prijavljuje na natječaje, i redovito dobiva odbijenice. Jedna koja je na nju ostavila posebno snažan dojam stigla je iz Sindikata policije koji je prošli mjesec raspisao natječaj za administrativnu tajnicu. Dan nakon što je mailom poslala prijavu na natječaj dobila je odgovor u kojem je stajalo: ‘Nakon svega tri dana objavljenog natječaja na web portalu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, zbog iznimne zainteresiranosti, morali smo skratiti rok za podnošenje prijava/zamolbi te dostavu životopisa.’

Na HZZ-u kažu da ‘sve nezaposlene osobe informirane su i na grupnom i na individualnom savjetovanju o načinu aktivnog traženja posla, osvješćuje se potreba za provjerom i utvrđivanjem činjenica kod otvorenih radnih mjesta kao i potreba za upoznavanjem s informacijama o poslodavcu.’ No, čini se da su ovoj magistri povijesti to propustili napomenuti.

Na portalu MojPosao kazali su nam također kako je skraćivanje natječaja poslodavcima omogućeno. ‘Najčešći razlog naših klijenata je preveliki broj prijava koje zadovoljavaju uvjetima natječaja, a rjeđe se dešava da se, iz nekih internih razloga, natječaj prekine jer se obustavi cjelokupan proces, odnosno zaustavi oduka o zapošljavanju’, rekao je Marko Oltean, voditelj prodaje i odnosa s klijentima. Ondje dodaju kako savjetuju sve one koji traže posao da ne oklijevaju u slanju prijava i ne čekaju baš zadnji dan za prijavu. Kako je zatvaranje natječaja i prije roka u skladu s pravilima za to su se, kažu u Sindikatu policije, bili odlučili i oni.

Međutim, ni oni nisu bili upoznati s podatkom je li to moguće, pa su ga provjerili u HZZ-u. ‘Nakon objave potrebe za popunjavanjem radnog mjesta neugodno nas je iznenadila činjenica da nam se u 3 dana (od petka do utorka, op.a.) javilo više od 450 osoba zainteresiranih za radno mjesto, tj. do 6. veljače 2012. godine zaprimili smo više od 450 zamolbi, što je očito podatak koji pokazuje dubinu krize u kojoj se trenutno nalazi država’, rekao je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije. ‘Stoga smo se putem odgovorne osobe u HZZ-u informirali da je li moguće i pravilno prijevremeno zatvaranje objave (još jednom napominjemo da se ne radi o javnom natječaju već o objavi potrebe za popunjavanjem radnog mjesta), dobili smo informaciju da jest, te smo isto i zamolili’, pojasnio je Jagić.

Mnogi nezaposleni ne raspolažu informacijom o mogućnosti prijevremenog zatvaranja natječaja, pa kada se to i dogodi, time ostanu neugodno iznenađeni. U HZZ-u daju tek općenit odgovor na tu opasku. ‘Sve zainteresirane osobe koji se javljaju na otvorena radna mjesta moraju uzeti u obzir činjenicu o kojem se poslodavcu radi, a pogotovo kod državnih službi jer svi postupci moraju biti propisani i javno objavljeni tj. transparentni.’

(dnevnik.hr)

Druge objave u kategoriji