Search

Širenje praksi Oglednog biroa: U Birou Centar nezaposleni više nisu broj u nizu kojem treba ovjeriti karton

Smješten u strogom centru grada Biro Centar „skockan“ i skoro  renoviran uz podršku Vlade Švicarske i Projekta zapošljavanja mladih (YEP), za kratko vrijeme je postao ponos Službe. U ovom birou, kao i u svim drugim u JUSZZKS se uvode nove procedure rada, koje su testirane u Oglednom birou. Nove, evropske prakse  rada s kojima se i u ovoj  radnoj jedinici  zvanično startovalo krajem prošle godine, oduševile su  i uposlenike  i  stranke. Ne bez razloga.  Na ulazu u biro, na  šalteru, nezaposlene dočekuju  srdačna lica, a u kancelariji kod savjetodavca  neka nova priča. Više niste samo jedan broj u nizu kojem tog dana treba ovjeriti karton, već osoba s kojom se razgovara o vašim željama, znanjima, htijenjima.


Razgovara se  o obuci, savjetovanju.., a spisak nezaposlenih osoba koje žele proći  individulano ili grupno savjetovanje i obuku za traženje posla, u ovom birou raste iz dana u dan .

Veliki interes stranaka za novi sistem rada  ne treba da čudi, s obzirom da se na evidenciji nezaposlenih Biroa Centar  nalazi 6.020 ili  77, 30 posto stručnih osoba koje žele da uče i  ulažu u svoju karijeru. Najbrojnije su osobe  sa SSS, njih  2.581 ili 33,14 posto i sa VSS-1.503 ili 19,30 posto.

Na teritoriji općine Centar živi 68.711 osoba, a 46.189 ili 67,22 je radno sposobnih. Ipak, zvanično u potrazi za poslom je tek  7.787  ili 17 posto stanovnika općine.

Da li su zaposleni u birou spremni odgovoriti na ove zahtjeve i  nove radne prakse, interesovalo je Igora Kamočajija, direktora JU „Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo“- Sarajevo, prilikom nedavne posjete ovo birou.

„Zahvaljujući činjenici da se na teritoriji  naše općine nalazi veliki broj javnih institucija  i drugih značajnih privrednih subjekata,  broj osoba koje se zapošljavaju sa ovog biroa je zadovaljavajući“, kazala je Snježana Mulać, savjetodavac i trenutno u odsustvu šefa biroa, odgovorno lice.

„Ali  moglo bi i bolje i više. Upravo zbog  ovoga krenuli smo u nove radne prakse gdje je fokus rada stavljen  na  savjetovanje prema različitim ciljnim grupama nezaposlenih osoba,  kako bi razvili potrebna dodatna znanja i vještine za  uspješno  pronalaženje posla“.

Sa evidencije Biroa Centar najbrže se zapošljavaju magistri farmacije, IT stručnjaci i diplomirani ekonomisti, moglo se čuti tokom posjete, a  osim zapošljavanja razgovaralo se i o  saradnji sa poslodavcima.

Spisak poslodavaca sa kojima uposlenici  biroa sarađuju je  dugačak, ali  posebna saradnja je uspostavljena sa javnim ustanovama  Opća bolnica „ Dr. Abdulaf Nakaš“, JU Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH,  JU  „Naradno pozorište Sarajevo“, te JU „Djeca Sarajeva Sarajevo.“
Na zavidnom nivou  je i saradnja sa Unitic d.o.o. Relax Turs d.o.o.,  Bihamk Asistencija d.o.o. School of Schools.

Uposlenici Biroa Centar nisu propustilu priliku da iz ove grupe  izdvoje  Tifany d.o.o.  čiji je menadžment  tokom protekle godine pružio šansu mnogim pripravnicima da odrade pripravnički staž. I saradnja sa Općinom Centar i nevladinim organizacijama koje su registrovane na području  Centra je također   konstruktivna i sa jednim ciljem ,  zaposliti  što veći broj nezaposlenih.

Sistem Oglednog biroa je razvijen uz podršku Ambasade Švajcarske, a implementiran je u Birou Novo Sarajevo. Nakon uspješne implementacije u tom birou, izmjenjen je Pravilnik o radu JUSZZKS, te je na osnovu tih praksi razvijena i usvojena Strategija jačanja funkcije posredovanja u FBiH. Širenje praksi kroz cijelu JUSZZKS je u toku i očekuje se da će do kraja ove godine u svim biroima biti implementirane nove prakse rada.

Druge objave u kategoriji