Search

Služba za zapošljavanje ne smije biti samo pružalac administrativnih usluga

Na evidenciji nezaposlenih u Kantonu Sarajevu nalaze se 62.023 osobe kazao je Muhamed Bekto, vršilac dužnosti direktora Javne ustanove Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Po njegovim riječima, primarna misija i cilj Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo su da posreduje pri zapošljavanju osoba koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih u Kantonu Sarajevu.

“Mi odgovaramo na potrebe tržišta rada u Kantonu Sarajevo, to jest upućujemo osobe koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih poslodavcima koji imaju potrebe za tim kadrom koji se nalazi na evidenciji”, kazao je Bekto.

Pokušat ćemo, dodao je, sa resornim ministarstvom i Vladom Kantona Sarajevo, da olakšamo potrebe poslodavaca, a isto tako primarno da osobe koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih u Kantonu Sarajevu dobiju priliku za zaposlenje. 

Podsjetio je da je Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo prošle sedmice potpisala ugovore s poslodavcima koji će angažirati ljekare koji se nalaze na evidenciji, IT stručnjake i demobilisane borce.

“Nastavit ćemo aktivnosti i s Ministarstvom za boračka pitanja, gdje ćemo dati maksimalnu podršku, da se mogu osobe iz te populacije radno angažovati u Kantonu Sarajevo. Također, radimo i s lokalnim zajednicama, gdje oni imaju određena sredstva koja žele plasirati u zapošljavanje i samozapošljavanje”, naveo je v.d. direktora Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Ne želimo, naglasio je on, da se pretvorimo u klasični biro, gdje se nezaposleni samo javljaju zbog nekih benefita, zdravstvenog osiguranja…

“Želimo da pokažemo da mi kao služba stvarno imamo dobre rezultate, da zajedno s lokalnim zajednicama, zajedno s Vladom Kantona Sarajevo, s resornim ministarstvom, rješavamo egzistencijalna pitanja, a to je pitanje osnovnog prava na rad”, naveo je Bekto. 

Bekto je poručio mladim osobama da trebaju raditi na sebi i pokazati da vrijede.

“Ako mladi vrijede i u Njemačkoj, u Australiji, u Americi, Holandiji, vjerujte da toj mladoj osobi treba pružiti priliku i u ovom gradu, u Bosni i Hercegovini, jer ako vrijedi tamo ovdje može još više vrijediti. Nadam se da prolazi vrijeme podobnih, da dolazi vrijeme sposobnih. Jer ako to ne prepoznamo mi kao društvo, kao sistem, bojim se da nećemo tako dugo moći da izdržimo”.

Druge objave u kategoriji