Search

Smart Ball Extinguisher – Predstavljamo timove YEP/IEEE Inovacijskog izazova 2017

Smart Ball Extinguisher

Lider: Ajdin Nakičević

Članovi: Valentin Stjepić-Ćosić, Mustafa Spahić, Kenan Mehihović, Omar Jahić, Dino Bošnjić, Mirza Imamović i Tarik Omerčehajić

Fakultet: Fakultet elektrotehnike Univerziteta u Tuzli, Mašinski fakultet Univerziteta u Tuzli i Međunarodni Burch Univerzitet

Opis ideje: Automatska detekcija i gašenje požara

Formiranje sistema gašenja požara Postavljanje senzora i SBE (smart ball extinguisher) – obuhvata uređaje u obliku loptica napunjene prahom za gašenje vatre na mjestima visokog rizika Brzo gašenje vatre i uklanjanje pretpostavke za širenje iste te mogućnost svakom pojedincu prijave vatre/požara i provjere ispravnosti informacije. Pronalazak najbezbjenije rute za evakuaciju stanovništva i pristignuća vatrogasaca.

Opis problema: Posmatrajući trenutnu situaciju tokom ljeta, veliki problem predstavljaju požari. Glavna problematika suzbijanja požara se sastoji u tome rano uvidjeti mjesto nastanka i širenja požara, te što je moguća bezbjednija evakuacija stanovništva.

Opis rješenja: Naše rješenje za ovako složen problem se sastoji iz više dijelova. Prva stavka jeste pronalazak rizičnih mjesta. To smo vršili pomoću analize NASA-inih mapa o mjestima visokog rizika od požara te mjestima na kojima su prethodno izbijali požari. Zatim bismo izvršili prepoznavanje vatre. To vršimo pomoću temperaturnih senzora. Te senzore bi optimizovano postavili u “clustere” (mreže) u obliku rešetke, tako da najveću površinu obuhvatamo sa najmanje senzora. Takođe smo omogućili pojedincima pomoću webstranice da prijave svoju lokaciju GPS-om, te uslikati mjesto nastanka vatre ili požara. Zatim bi naš algoritam prepoznavanje vatre analizirao fotografiju i procijenio da li je to zapravo vatra ili ne. U slučaju da se ispostavi požar na nekom mjestu, aktivirale bi se SBE (smart ball extinguisher) – loptice napunjene prahom za gašenje vatre, te bi se moglo izvršiti brzo gašenje požara, pretpostavka širenja istoga i rana evakuacija stanovništva.

O YEP/IEEE Inovacijskom izazovu 2017

U prethodnih 5 mjeseci, timovi uključeni u YEP/IEEE Inovacijski izazov 2017  učestvovali su u radu YEP Inkubatora poslovnih ideja. Na kraju ovog procesa – treći dan IEEE Students and Young Professionals Kongresa koji se održava od 01-04.12.2017. godine na Međunarodnom Burch univerzitetu u Sarajevu (nedjelja, 03.12.2017) zakazana je javna prezentacija timova i demonstracija funkcionalnosti i rada njihovih inovacija i poslovnih planova pred panelom međunarodnih stručnjaka.

Druge objave u kategoriji