Search

Stranačkom zapošljavanju se mora stati u kraj

Prema podacima Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS te Zavoda za zapošljavanje RS broj nezaposlenih osoba u RS prošle godine je smanjen sa 150.193 na 142.675.

Smanjenje broja nezaposlenih ostvareno je kroz pet programa Ministarstva i Zavoda, a najavljeno je da će u te ili slične programe ove godine biti potrošeno 10.300.000 maraka.

Pad broja nezaposlenih je praćen, kako je rekao ministar rada Milenko Savanović, od januara do decembra prošle godine, ali ne postoje podaci koji otkrivaju u kojim je mjesecima zapravo došlo do rapidnog pada stope nezaposlenosti, kao što ne postoje ni podaci koliko je nezaposlenih zaposleno u realnom sektoru. U RS je na kraju prošle godine bilo ukupno 142.675 nezaposlenih osoba, što je za 4,4 posto manje u odnosu na 2013. godinu.

Brojne optužbe opozicije o zapošljavanju mnogih pred opšte izbore izgledale su svojevremeno kao još jedna reklamna parola, ali danas podaci govore drugačije: nekoliko mjeseci nakon izbora broj nezaposlenih opet raste, a Ministarstvo ne zna koliko je ljudi u periodu od januara do decembra prošle godine zaposleno na određeno, a koliko na neodređeno vrijeme. Kako bilo – krajem februara je u RS bilo 143.707 nezaposlenih osoba, što znači da se samo za prva dva mjeseca u 2015. godini broj nezaposlenih povećao za 1.032 osobe u odnosu na kraj prošle godine, tj. u odnosu na vrijeme koje je došlo nakon izbora.

Da li su političke partije kupovale glasove ugovorima o honorarnim, povremenim, privremenim ili poslovima na određeno vrijeme – to su pitanja na koja za sada niko, pa ni ministar Savanović, nema odgovor, iako kaže da je svjestan činjenice da je u RS suviše jako stranačko zapošljavanje. Na pitanje novinara kako bi postupio kada bi mu njegov partijski šef Petar Đokić naredio da nekoga zaposli u svom kabinetu, Savanović je odgovorio da ne vjeruje da će do takvih naređenja doći.

“Protiv sam stranačkog zapošljavanja i tome se mora stati u kraj. Ne vjerujem da bi bilo koji političar naređivao da se neko zaposli. Postoje samo sugestije i prijedlozi, a ja nikada ne bih odbio zaposliti nekoga ko je dijete poginulog borca ili ratnog vojnog invalida”, rekao je Savanović.

Druge objave u kategoriji