Search

Strani studenti u Švedskoj imaju samo deset dana da nađu posao ili da odu iz zemlje

Kada strani studenti završe redovni studij u Švedskoj, imaju samo deset dana da nađu posao, ili u suprotnom moraju otići iz zemlje. Četiri od pet studenata žele ostati, ali ih samo 17 posto u tome i uspije

Kada strani studenti završe redovni studij u Švedskoj, imaju samo deset dana da nađu posao, ili u suprotnom moraju otići iz zemlje. Četiri od pet studenata žele ostati, ali ih samo 17 posto u tome i uspije.

Studentica iz Kine Zhao Shuqi je doživjela naglu promjenu politike koju su uveli Šveđani: počela je studirati bez plaćanja školarine, a onda su sveučilišta odredila da školarinu moraju plaćati svi strani studenti koji dolaze iz zemalja izvan EU. Dosad je Zhao platila oko 44.000 dolara za školarinu, što je iznos koji prosječni Kinez koji živi u gradu zaradi u deset godina. Što je još gore, ako Zhao ne nađe posao u roku od deset dana nakon diplome, bit će zamoljena da napusti Švedsku.

“Moram naći posao prije nego diplomiram, inače ne mogu ostati”, kazala je Zhao za AFP.

Politika koja zabrinjava poslodavce
Ta politika zabrinjava švedske poslodavce, koji upozoravaju da zemlja tako ostaje bez visoko kvalificiranih radnika. “Moramo stvoriti bazu da mogu ostati i raditi u Švedskoj”, poručio je nedavno Carl Bennet, šef velikog investicijskog fonda.

Po projekcijama koje daju različite konzultantske grupe i instituti, Šveđani će ovu politiku viza prema studentima koji dolaze iz zemalja van EU promijeniti tek pod pritiskom industrije zdravstvene njege i IT-a, zbog sve većeg broja starijeg stanovništva i nedostatka kvalificirane radne snage.

U Švedskoj je inače nezaposleno oko 800.000 ljudi, a Salah Haghgo koji radi u štokholmskom zavodu zazapošljavanje, za jedan je list kazao kako imaju problema s nalaženjem kvalificiranih radnika.

 

(net.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

Druge objave u kategoriji