Search

Švicarski portfolio zapošljavanja i radionica "Iskoristi mogućnosti" na Sajmu u Banja Luci!

Na Sajmu obrazovanja i zapošljavanja – naučite, istražite, povežite se, koji je održan u Banja Luci 20.03.2015. među 150 izlagača predstavljen je i Švicarski portfolio zapošljavanja kojeg čine tri projekta: Youth Employment Project YEP, Prilika Plus i Market Makers. U sklopu prezentacijskog panela, prema najavi održana je radionica “Iskoristi mogućnosti” koju su realizovali Zavod za zapošljavanje RS i Projekat YEP, i koja je prema mišljenju učesnika sajma bila i najposjećenija radionica na Sajmu. Projekat YEP se fokusirao na predstavljanje aktuelnih mogućnosti koje promoviše u sedmičnim info-paketima, te je još jednom potvrđeno da mladi nezaposleni i dalje posao traže na tradicionalni način pretrage poslova koji su objavljeni na web stranicama ili dnevnim novinama, dok su rijetki oni koji samoinicijativno i proaktivno traže mogućnosti i poslove van uobičajenih okvira. U otvorenoj diskusiji tokom radionice, mladi su izrazili zadovoljstvo sa programom Kluba koji za njih predstavlja mjesto okupljanja za one koji žele raditi na sebi i pronalaziti mogućnosti van okvira. Pored toga, Klub za traženje posla Banja Luka je sajam iskoristio za formiranje čak 4 grupe polaznika za Klub i uspostave saradnje sa Hypo Alpe Adria Bank koji traže da se regrutacija budućih diplomiranih ekonomista vrši isključio preko Kluba Banja Luka (ZZZRS).

Poslodavci, institucije i međunarodni projekti, relevatni institucionalni akteri, nevladine organizacije, poslovna zajednica BiH, agencije za zapošljavanje, univerziteti i drugi koji rade na razvoju poslovnog, radnog i obrazovnog okruženja u BiH, ili regrutuju nove talente, izložili su programe na štandovima i održali prezentacije u paviljonima sportske dvorane “Borik”. Sajam je učesnicima omogućio da nauče kako identifikovati i razviti sopstvene talente, da istraže mogućnosti koje su već dostupne i da počnu uspostavljati mreže koje im mogu biti od koristi u budućnosti. Što je najbitnije, uz podršku partnera iz Banja Luke, sajam je predstavio preko 1000 radnih mjesta i ugostio predavače sa najaktuelnijim temama iz oblasti zapošljavanja.

Sajam su otvorili ambasadorka Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini Nj.E. Vibeke Lilloe, otpravnik poslova Delegacije EU u BiH dr Renzo Daviddi i gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović.

Dr Daviddi je kazao:

“Kao što vjerovatno znate, stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini iznosi 27,5 posto radne snage – što je čini jednom od najviših stopa u Evropi. Sedam od deset osoba su nezaposleni već dvije ili više godina. Od troje mladih, dvoje je nezaposlenih. Ovo je strašan pokazatelj gubitka talenta. Tim više, 44 posto radno sposobnog stanovništva je odustalo od pronalaženja posla te nisu uvršteni u ovu računicu. Ovo je strašan pokazatelj gubitka nade u pronalazak zaposlenja. Ovaj je događaj organiziran u pokušaju da se dopre do nekih od tih ljudi, da se ponovo poveže sa njima, sa vama, i da se potakne angažman i učešće u ekonomiji”.

Nakon sajma, biće razvijena online aplikacija koja će mapirati potrebe i prilike obrazovanja i zapošljavanja, provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja, profesionalne orijentacije, obuke i prekvalifikacije, te praćenje i ažuriranje podataka o nezaposlenim i onima koji su se zaposlili.  Galeriju sa slikama sa sajma možete pogledati klikom na donju sliku.

DSC_1077

Druge objave u kategoriji