Search

Tim Tehničkog fakulteta iz Bihaća pobjednik YEP/IEEE Inovacijskog izazova 2017

Tim Tehničkog fakuteta Univerziteta u Bihaću u sastavu Silmija Ferizović-Topoljak, Harun i Samida Ferizović sa svojim projektom Vertikalne vjertoturbine sa stacionarnim samopodešavajućim lopaticama pobjednik je YEP/IEEE Inovacijskog izazova 2017.

Timovi YEP/IEEE Inovacijskog izazova predstavili su se pred prepunom salom Internacionalnog Burch Univerziteta

Drugo mjesto zauzeo je projekat VRET iz Mostara čija poslovna ideja podrazumijeva korištenje koncepta virtuelne realnosti u psihoterapiji dok je treće mjesto zauzeo tim Clean Home Air sa Internacionalnog Burch Univerziteta u Sarajevu koji je ponudio inovativno rješenje sistema za prečišćavanje i izmjenu toplote zraka u zatvorenim prostorima.

It's time to act! – poruka sa prezentacije inovacije Clean Home Air tokom koje je naglašeno da je prošle godine, prema podacima WHO, Sarajevo bio najzagađeniji grad u Evropi

Današnje javno predstavljanje inovacija i poslovnih ideja, kruna je višemjesečnog programa podrške Vlade Švicarske koju je uključenim timovima pružila kroz Projekat zapošljavanja mladih (YEP), a u okviru YEP Inkubatora poslovnih ideja. Za natjecatelje, YEP je osigurao Program podrške jačanju preduzetničkih vještina prema CEFE metodologiji, mentorstvo u izradi poslovog plana te potrebne elektronske i druge komponente za izradu prototipa inovacija. Ukupna vrijednost YEP podrške iznosila je 85.000 KM, uključujući i plaćanje kotizacije za učešće na kongresu za sve timove YEP/IEEE Inovacijskog izazova 2017.  

Međunarodni žiri pozitivno je ocijenio svih 12 predstavljenih inovacija koje uključuju:

 1. Poseidon's Calm – Sistem za mjerenje vodostaja rijeka i drugih vodenih površina sa online platformom za prezentaciju rezultata;
 2. Clean Home Air – Sistem za prečišćavanje i izmjenu toplote zraka u zatvorenim prostorima;
 3. Parasolar – Koncept integracije suncobrana sa sistemom za prikupljanje solarne energije;
 4. Smart Ball Extinguisher – Automatska detekcija i gašenje požara
 5. Vertikalna vjertoturbina sa stacionarnim samopodešavajućim lopaticama – Vjetroturbina inovativnog oblika sa povećanim stepenom iskorištenja vjetra;
 6. Bloodminator – Višenamjenski medicinski uređaj za kompjuterski kontrolirano vađenje krvi;
 7. Help Management System – Pomoć pri poslovnom odlučivanju – Softver za automatizaciju izračuna cijena i podršku u planiranju ponude;
 8. WEE Charger – uređaj za proizvodnju i skladištenje električne energije pri vožnji bicikla;
 9. Informacijski sistem za vinogradarstvo;
 10. VRET – Virtuelna realnost kao podrška u psihoterapiji
 11. Smart Bag – integracija modernih tehnologija sa modno dizajniranim torbama za žene;
 12. Medical Assistant – sistem za pristup medicinskim informacijama u hitnim slučajevima.
 

 

Prezentacija tima Parasolar tima sa Fakulteta elektrotehnike Univerziteta u Tuzli

Svim timovima sa gornje liste će biti ponuđena tehnička mentorstva od strane međunarodnih stručnjaka IEEE te drugi vidovi podrške za nastavak rada na započetim inovacijama. Naime, za većinu predstavljenih ideja izlazak na tržište i komercijalizacija zahtijeva dodatni rad na finalizaciji prototipa i validaciju prednosti nad konkurenskim rješenjima. Ponuđeni program podrške timovima će biti ponuđen uz jasno postavljene rokove u okviru kojih će biti potrebno ostvariti željeni stepen napretka.

Predstavljene inovacije ocjenjivao je žiri u sastavu:

 1. Bilal Awan, CEO – Fortwell Group
 2. Kenan Husković, Executive Vice President, Modern Niagara Group
 3. Khaled Mokhtar, Senior Consultant, ThoughtFire, UAE
 4. Martin Trtilek, Founder & CEO Photon Systems Instruments
 5. Petar Stojanov, Founder and Managing Partner at Ebtikaar, UAE
 6. Randy S. Sumner, IEEE Entrepreneurship director, i
 7. Dženan Trbić, Projekat zapošljavanja mladih (YEP).

Neposredno prije predstavljanja ovogodišnjih takmičara, upriličena je i sesija na kojoj su svoja iskustva podijelili prošlogodišnji takmičari sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici i Elektrotehničkog fakulteta u Banjoj Luci – danas uspješni poslovni ljudi.

 

Nemanja Vujanić iz Banja Luke, predstavio je svoju kompaniju za proizvonju naprednih reklamnih uređaja dok je Denis Spahić prikazao planove za registraciju kompanije ZEN3D – prve firme u BiH koja će se baviti proizvodnjom 3D printera. Treći panelista u ovoj sesiji, Aleksandar Dodik iz YEP-a, opisao je program podrške koji je pružen kako Denisu i Nemanji tako i novoj generaciji budućih preduzetnika koja je nakon toga prezentirala svoje poslovne ideje.

Druge objave u kategoriji