Search

U Brčko distriktu četiri nova poslovna poduhvata

Investicijska fondacija Impakt, Vlada Brčko distrikta BiH i Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH organizovali su danas javno predstavljanje poslovnih ideja koje su razvijene u okviru integralnog programa podrške razvoju preduzetništva pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja. Poslovne ideje koje su ocijenjene kao uspješne imaće priliku aplicirati za bespovratna finansijska sredstva i koristiti stručnu i mentorsku podršku za dalji razvoj poslovnih poduhvata.

U prostorijama Omladinskog centra Brčko održan je pitch poslovnih ideja YEP inkubatora poslovnih ideja Brčko Distrikta. Imena kandidata i biznisa koji su ocijenjeni najboljim su: Dajana Rikanović – Psihološki centar ,,SIRIUS’, Milena Kojadinović – Cvjećara SISTERS, Stefan Aleksić – DISANTIQUE i Tijana Dabić – TRADIGITAL ENGLISH TEACHER. Ovi kandidati, nakon sveobuhvatne preduzetničke obuke i uspješne finalne prezentacije, imaju priliku osvojiti bespovratni grant u iznosu od 9.000 KM koji finansiraju zajednički Investicijska fondacija IMPAKT i Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH. Osim bespovratnih sredstava, tokom registracije i razvoja poslovnog plana dobiće i mentorsku podršku.Članovi komisije su bili Amra Abadžić, šef Pododjela za privredni razvoj Vlade Brčko distrikta BiH, Ognjenka Spasojević, šef Službe za poslodavce Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH i Senajid Đozo, izvršni direktor Investicijske fondacije Impakt.

Projekat, koji se realizira uz podršku Vlade Švicarske,  tokom 2018 – 2021, godine u saradnji sa preko 55 lokalnih zajednica u BiH, realizirao je YEP/IMPAKT inkubator poslovnih ideja, kroz koji je podržano osnivanje preko 250 novih poslovnih poduhvata širom BiH. U ovoj godini nastavili su, uz saradnju s lokalnim zajednicama, realizaciju aktivnosti koje pomažu polaznicima inkubatora da naprave sljedeći korak na svom preduzetničkom putu i tokom obuke upoznali ih s preduzetništvom, izradom poslovnih planova i modela, organizacijom poslovne aktivnosti, proizvodno-tehnološkim aspektima poslovanja, tržištem, marketingom i prodajom, menadžmentom i ključnim resursima te finansijama.

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH kao višegodišnji realizator Programa samozapošljavanja Vlade Brčko distrikta BiH svake godine plasira 1.000.000,00 KM za pokretanje novih biznisa iz djelatnosti u oblasti privrede i poljoprivrede. Vodeći se iskustvom i potrebama nezaposlenih lica za pokretanjem vlastitog biznisa, Zavod je prepoznao YEP/IMPAKT inkubator poslovnih ideja kao odličnu priliku za dodatnu podršku samozapošljavanju, te u predhodnoj godini izdvojio 70.000,00 KM za podršku realizacije istog. Zavod kao jedan od ključnih partnera na tržištu rada podržava ovakve prilike za pokretanje vlastitog biznisa, što samim tim implicra otvaranje novih radnih mjesta, i svakako nam je drago što je ovakav projekat uspješno realizovan na području Distrikta.” – izjavila je Tamara Duvnjak-Mitrović, direktorica Zavoda.

„Izuzetno nam je drago da Brčko distrikt Bosne i Hercegovine učestvuje u ovom projektu, koji će omogućiti, da u konačnici, sedam mladih inovativnih preduzetnika ostvari svoj poslovni poduhvat, obezbjedi svoju egzistenciju i ostane u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine. Kao što znate, Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine putem Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu zadnjih osam godina realizuje Program samozapošljavanja i za isti u budžetu izdvaja najmanje 500.000KM na godišnjem nivou, a sve u cilju omogućavanja mladih ljudi iz Brčko distrikta BiH da realizuju svoju poslovnu ideju. Ovaj projekat je praktično dopuna aktivnosti i nastojanja da mlade zadržimo u Brčko distriktu BiH i ima dodatnu dimenziju, a to je mentoring koji mi, u okviru svojih programa podrške, na žalost nismo mogli pružiti. Sam mentoring je veoma važan, jer praktično pruža dodatnu garanciju da će mladi preduzetnici prebroditi sve poteškoće  na koje nailaze na početku svog poslovanja.

Želim da se, u ime Vlade Brčko distrikta BiH, zahvalimo Investicijskoj fondaciji Impakt, Švicarskoj agenciji za razvoj i saradnju (SDC), svim učesnicima u projektu, a posebno ovim mladim ljudima koji vjeruju u nas i spremni su uz podršku svih nas kreirati svoju budućnost  u Bosni i Hercegovini.” – Pero Gudeljević dipl.iur, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu u Vladi Brčko distrikta BiH.

Čestitamo svim polaznicima i želimo im puno sreće u poslovnim poduhvatima!

Druge objave u kategoriji