Sajmu će prisustvovati poslodavci, obrazovne ustanove, nevladine organizacije, kao i predstavnici institucija – Vlade Brčko distrikta BiH, Zavoda za zapošljavanje, kao i predstavnici međunarodnih organizacija te rukovodilac Projekta zapošljavanja mladih (YEP).

Sajam zapošljavanja je jedinstvena prilika za nezaposlena lica da direktno razgovaraju sa poslodavcima, saznaju ponudu za slobodna radna mjesta, uslove za doškolovavanje ili prekvalifikaciju i sl.

Trenutno su najtraženiji radnici koji posjeduju zanatska zanimanja – bravar, krojač, varilac, vozač, konobar, stolar, kuvar ili tapetar, a na evidenciji Zavoda ova su zanimanja deficitarna. U Zavodu za zapošljavanje kažu i da je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje od suficitarnih zanimanja najveći broj nekvalifikovanih radnika, njih oko 2.700, zatim oko 900 trgovaca, 670 ekonomskih tehničara, 340 diplomiranih ekonomista i 330 automehaničara.

Sajam zapošljavanja organizuje se u okviru projekta „Karijerno usmjeravanje i savjetovanje“, koji zajedno realizuju Vlada Distrikta, Zavod za zapošljavanje i Omladinski centar „Vermont“ iz Brčkog.

U okviru sajma biće održan Okrugli sto te će unutar dva panela biti govora o važnosti usaglašavanja tržišta rada i sistema obrazovanja i kako staviti obrazovanje u funkciju zapošljavanja.