Search

U RS svaki mjesec 1.000 radnika sporazumno napusti posao

BANJALUKA – Više od 5.500 radnika u Srpskoj potpisalo je sa poslodavcima u prvih pet mjeseci ove godine sporazumni raskid ugovora, što je za čak 25 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

U prvih pet mjeseci na Zavod za zapošljvanje RS prijavilo se 17.450 radnika, što je za 1.125 radnika više nego u istom periodu prošle godine.

Prema podacima Saveza sindikata RS na Zavod se prijavilo najviše radnika koji su radili na određeno i onih koji su potpisali sporazumni raskid ugovora.

„Čak oko 5.600 radnika se prijavilo na Zavod za zapošljavanje jer im je istekao ugovor na određeno, dok se zbog sporazumnog prekida radnog odnosa prijavilo 5.500 radnika. U odnosu na isti period prošle godine, evidentno je da je za oko pet odsto smanjen broj radnika koji su se javili na Zavod zbog isteka ugovora na određeno, dok je broj onih koji su se prijavili zbog sporazumnog raskida ugovora povećan za više od 25 odsto“, kazala je za CAPITAL stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS Božana Radošević.

Istakla je da je u i padu broj radnika koji se na Zavod prijavljuju jer su proglašeni tehnološkim viškom. Taj pad posebno je izražen u odnosu na ranije, krizne godine, kada je ovo bio jedan od glavnih razloga prestanka radnog odnosa.

„U prvih pet mjeseci ove godine na Zavod se prijavilo 2.750 radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom, dok ih je u istom periodu prošle godine bilo 2.870“, naglasila je Radošević.

Dodala je da je značajan broj raskida ugovora na osnovu izjave radnika o prekidu radnog odnosa. Prema njenim riječima u ovoj godini je zabilježen porast takvih raskida ugovora, odnosno na Zavod se prijavilo 1.876, a u prethodnoj godini ih je bilo za 500 manje.

Poslodavci: Vrijeme u kojem je neko nekog otpuštao iz čista mira je prošlost

Radošević kaže da su analize Saveza sindikata pokazale da poslodavci često zloupotrebljavaju sporazumni prekid radnog odnosa i izjave radnika. Međutim, kaže da je u posljednje vrijeme vidljivo i da radnici sporazumne raskide potpisuju zbog odlaska iz RS.

„Često smo upozoravali na zloupotrebe ova dva vida raskida ugovora, zbog toga što vrlo malo onih koji sami daju otkaz jer su našli bolji posao. Međutim, činjenica je i da u posljednje vrijeme imamo trend odlaska čitavih porodica van prostora naše zemlje, tako da i sam porast sporazumnih raskida ugovora  ukazuje na to da radnici, koji su radili ovdje za veoma malu platu, napuštaju te poslove i odlaze u inostranstvo za boljim uslovima i života i rada“, istakla je Radošević.

S druge strane, član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da poslodavci ne zloupotrebljavaju sporazumni raskid ugovora i da su oni danas čak i u goroj poziciji nego radnici zbog nedostatka radne snage.

Navodi da RS trenutno ima neobučenu i nekvalitetnu radnu snagu i da je to jedan od osnovnih razloga ovakve fluktuacije.

„Činjenica je da veliki broj poslodavaca ima otvorena radna mjesta na koja nema ko da se prijavi. Vrijeme u kojem je neko nekog otpuštao iz čista mira je prošlost. Danas imamo situaciju da radnik daje poslodavcu otkaz zato što nije zadovoljan uslovima rada ili odlazi u Njemačku, ili poslodavac daje otkaz radniku jer nije zadovoljan njegovim radom. Poslodavci su sada ugroženiji nego radnici jer nam zaposleni samo dođu i kažu da odlaze u Njemačku, a ne odrade ni otkazni rok, tako da se nalazimo u vrlo nezgodnoj poziciji. Sitaucija se potpuno okrenula. Kako su poslodavci nekad lako davali otkaze, danas to čine radnici“, istakao je Trivić.

Kaže da sporazumni raskid ugovora nastaje kada radnici daju otkaz i da tu nema nikakve zloupotrebe od strane poslodavaca.

„Mi ćemo sigurno ući u velike probleme sa radnom snagom koji će doprinijeti i zatvaranju onih grana koje neće moći obezbijediti veće plate. Cijenu će prvo platiti ugostiteljstvo“, zaključio je Trivić.

CAPITAL: Marina Čigoja

Druge objave u kategoriji