Search

U Sloveniji i Njemačkoj od 2013. zaposleno više od 31.000 radnika iz BiH

Posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje (ARZ) BiH radni odnos u Sloveniji i Njemačkoj od 2013. godine zasnovalo je više od 31.000 radnika iz Bosne i Hercegovine.

“Od aprila 2013. kada je potpisan Dogovor do 14. augusta ove godine u Njemačkoj je zaposleno 4.159 radnika iz BiH”, naveo je za Fenu direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić dodajući da od tog broja zaposlenih u Njemačkoj, 99 posto radnika i dalje radi.

Dogovor o posredovanju pri zapošljavanju radnika iz Bosne i Hercegovine u SR Njemačku, kako je poznato, provodi Agencija za rad i zapošljavanje BiH sa Saveznom agencijom za rad SR Njemačke i putem njega se medicinski radnici iz BiH koji su završili srednju medicinsku školu, opći ili pedijatrijski smjer, mogu zaposliti na poslovima njegovatelja u Njemačkoj ako ispunjavaju uvjete.

Bandić je dodao da je u ovoj godini zaposleno 607 radnika, što je više u odnosu na isti period prošle godine, te nešto manje nego u 2016. godini.

Što se tiče Slovenije sa kojom BiH ima zaključen sporazum iz oblasti zapošljavanja, od marta 2013. do 30. juna ove godine u toj zemlji je zaposleno 26.919 radnika iz BiH.

“Trenutno u Sloveniji radi oko 24.000 naših radnika. U protekle dvije godine po broju oglasa na prvom mjestu su varioci sa 23 posto, zatim vozači sa 22,8 posto, zidari 6,5 posto, bravari četiri posto, te ostali u manjem postotku”, dodao je Bandić.

Prema njegovim riječima, posredovanje se i dalje odvija na način da poslodavci u Sloveniji dostave zahtjev za radnicima svom zavodu za zapošljavanje, a kada oni ne uspiju pronaći radnike u Sloveniji, onda se obraćaju ARZ na osnovu međunarodnog sporazuma o zapošljavanju bh. građana u Sloveniji.

Velika su i očekivanja od sporazuma sa Katarom, zemljom sa jakom ekonomijom i visokim platama. Od evropskih zemalja, postoje kontakti sa Austrijom u vezi potpisivanja sporazuma o zapošljavanju.

“Što se tiče Katara u proceduri je finaliziranje operativnog protokola i kada se on usvoji bit će moguće implementirati postojeći sporazum. A što se tiče Austrije, još uvijek od njih nismo dobili nikakav konkretan prijedlog, mada smo obavili nekoliko razgovora i oni su iskazali svoje potrebe za radnom snagom, te su rekli da će predložiti prijedlog sporazuma”, naveo je Bandić.

(FENA)

Druge objave u kategoriji