Search

U vlasništvu i suvlasništvu žena 29,1 posto privrednih subjekata u RS-u

Žene su vlasnice 10.765 privrednih subjekata u Republici Srpskoj (RS) ili 27,32 posto svih preduzeća u tom bh. entitetu.Suvlasnice su 695 ili 1,88 posto svih registrovanih firmi, navedeno je u Nacrtu strategije preduzetništva žena u RS, koju će razmatrati poslanici entitetskog parlamenta na sjednici zakazanoj za 29. januar.

Žene su u najvećem broju vlasnice preduzeća u zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, dok su suvlasnice dominantnije kod pravnih osoba.

Ipak, najveći broj subjekata u vlasništvu žena ili 97,6 posto spada u kategoriju mikrosubjekata, odnosno onih koji zapošljavaju do devet radnika. Kod suvlasnica je malo drugačija slika, jer se radi o većim porodičnim biznisima kod kojih su muž i žena vlasnici većih subjekata.

Pripadnice nježnijeg spola najčešće posluju u uslužnim djelatnostima kao što je trgovina, najviše na području Banje Luke, a najmanje na području Istočnog Sarajeva i Trebinja.

Privredni subjekti u njihovom vlasništvu zapošljavaju 21.356 osoba ili 11,9 posto od ukupnog broja zaposlenih.

U predloženoj strategiji se naglašava da statistički pokazatelji ukazuju na značajno učešće preduzetnica u privredi RS-a, ali i činjenicu da žene i dalje u mnogim oblastima nemaju ravnopravnu ulogu u društvu te da su tradicionalni stereotipi o njima još uvijek aktuelni. 

“Ipak, okruženje prema ženama u poslovanju i slika o preduzetnicama se mijenja na bolje, a tome su svakako doprinijele i dosadašnje aktivnosti podrške preduzetništvu žena koja je obuhvatala program podrške koji je usvojila Vlada RS-a te niz aktivnosti nadležnih organa”, dodaje se u ovom dokumnetu.

Cilj strategije je da se obezbjedi sistemska podrška preduzetništvu žena na republičkom i na lokalnom nivou, omogući njihovo veće učešće u privredi, te jačanje ovog preduzetništva u svim dijelovima RS, a posebno u seoskim područjima.

izvor: https://www.klix.ba

Druge objave u kategoriji