Search

Urbana poljoprivreda u Tuzli: Do sada je ubrano preko 3 t kornišona

Članovi Udruženja Feniks uz stručnu podršku Zadruge Agropromet Tuzla marljivo su radili u proteklom periodu i konačno počeli sa berbom svojih proizvoda. U proteklom periodu ubrano je preko 3.000 kg kornišona za koje je odmah obezbjeđen otkup, a berba još nije okončana. 

Saradnjom Projekta mentalno zdravlje i Projekta zapošljavanja mladih (YEP) implementiraj se projekat Urbane poljoprivrede uz saradnju javnog i nevladinog sektora. Grad Tuzla je kroz Zadrugu Agropromet stavio na raspolaganje obradivu površinu, zadruga pruža stručnu podršku i obezbjeđuje plasmna proizvoda na tržištu a članovi Udruženja Feniks redovno održavaju usjeve i obavljaju sve neophodne radove u skladu sa uputama kako bi se optimizirao urod kornišona. 

Pored zasada kornišona, na parceli je zasađen i malinjak na kojem će se proizvoditi isključivo organska malina, što obezbjeđuje plasman po prihvatljivim uslovima na tržištu. Na temperaturama i sušnim periodima koje smo imali u proteklom periodu, održavanje malinjaka se pokazalo kao veoma zahtjevan posao, te je namjenski iskopan bunar za navodnjavanje, što je uveliko olakšalo rad svim članovima udruženja i zadruge. 

maline

Realizaciju projekta je omogućila Vlada Švicarske kroz uspostavu saradnje između Asocijacije XY – Projekat mentalnog zdravlja i Projekta zapošljavanja mladih (YEP), na taj način su projekti sa različitim fokusima identifikovali zajedničke tačke. Model koji je razvijen na ovom projektu će se testirati još jednom sa udruženjem Tunel, ali će aktivnosti biti fokusirane na zanatske usluge; trenutno se finaliziraju detalji iz poslovnog plana te se uskoro kreće sa implementacijom. 

Druge objave u kategoriji