Search

Uspješna priča: Nebojša ostvario svoj san o izradi prirodnih sapuna od kozjeg mlijeka

Tridesetčetvorodišnji Nebojša Vučenović iz Poveliča pokazao je da hendikep nije prepreka za uspjeh nakon što je njegova ideja o izradi prirodnih sapuna od kozjeg mlijeka dobila podršku Omladinske banke Srbac i kvalifikovala se za takmičenje najboljih omladinskih projekata u čitavom regionu.

Nebojša je u osmoj godini pretrpio tešku povredu glave zbog koje mu je desna ruka paralisana, a uz to otežano hoda. Nema stalni posao, već je angažovan u opštinskoj upravi kao kurir na određeno vrijeme, pa je došao na ideju da izrađuje prirodne sapune od kozjeg mlijeka, jer ima nekoliko koza o kojima svakodnevno vodi brigu i koje mu pored živine jedine prave društvo u domaćinstvu.

„Dugo sam razmišljao o izradi sapuna koji imaju blagotvorno dejstvo na kožu, ali nisam imao novca da to realizujem, niti ljude koji bi stali iza ovakvog projekta. Tada mi je prvi priskočio u pomoć privrednik Slobodan Cvijetić koji mi je dao početna sredstva, a pomoglo mi je još nekoliko prijatelja. Nakon toga sam okupio grupu omladinaca i konkurisao na javni poziv Omladinske banke u Srpcu koja je moj projekat najbolje ocijenila od svih koji su kandidovani“, rekao je Vučenović.

Projekte Omladinske banke finansiraju Fondacija „Mozaik“ iz Sarajeva i opštinske uprave širom BiH, pa je tako ove godine odobreno njih 127, a Nebojšin projekat je bio jedan od tri koja su predstavljala BiH na regionalnom takmičenju koje je održano prije nekoliko dana u Кolašinu, uz projekte iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Albanije i Кosova.

„U narednom periodu ću intenzivnije krenuti sa proizvodnjom sapuna, a planiram do polovine septembra održati nekoliko besplatnih radionica na kojima ću edukovati mlade ljude kako da i sami pokrenu sličan projekat i riješe pitanje egzistencije“, rekao je Vučenović.

I pored hendikepa, Nebojša je u regularnom roku završio osnovnu i srednju školu, nakon čega se posvetio literarnom radu. Prikupio je oko 400 starih narodnih pjesama, izreka i poslovica koje je sabrao u književnu zbirku „Pjevajte sa mnom“.

Bio je angažovan i u brojnim omladinskim organizacijama, a za proteklih 12 godina ie odradio više od četiri hiljade volonterskih sati. Nebojša je bio i član Kluba za traženje posla Srbac u kojem je bio aktivan kako u radionicama, tako i svim dodatnim obukama i aktivnostima koje su preporučene od strane voditeljice Kluba iz Biroa Srbac. Također nije mu bilo teško da prije četiri godine, dok je još kao nezaposlena osoba pozitivne utiske o Klubu prenese i snimateljima filma o Klubu za traženje posla kojeg u radu sa mladima koriste voditelji Klubova. 

Screenshot 2017-08-07 12.02.52

Ostvario je svoj san prije tri godine kada se popeo na vrh planine Dimitor, na nadmorskoj visini od 1483 metra, a od tada redovno učestvuje na planinarskim pohodima, pa je tako prepješačio Кozaru, Vitorog, Manjaču, Vlašić, Ozren, Dimitor, Motajicu i slovenačke vrhove Peca i Uršlja Gora, te učestvovao u Fruškogorskom planinarskom maratonu dugom 42 kilometra.

I pored vidljivog hendikepa, za nešto više od tri godine je prepješačio oko 300 kilometara.

„Mnogi mladi ljudi ne žele da se pokrenu i nešto urade za sebe i svoju okolinu, a na ove načine sam želio da pokažem da se i u teškim uslovima može ostvariti zacrtan cilj. Fizički nedostatak ne može biti izgovor za neuspjeh, potrebno je samo imati vjeru u sebe“, smatra Nebojša.

Nebojša je prije tri godine dobio najviše opštinsko priznanje mladima, povodom Dana i krsne slave opštine, kao simbol hrabrosti i požrtvovanosti. 
nebojsa-vucenovic5

Izvor: https://srbac-rs.com/index.php/84-le-latinica/aktuelno/4079-nebojsa-vucenovic-prirodni-sapuni-kozje-mlijeko i yep.ba

Druge objave u kategoriji