Search

Uz podršku Vlade Švajcarske učenici iz Bijeljine pokrenuli posao, prave peciva i prodaju sir

Poljoprivredna škola u Bijeljini dobila je opremu za praksu vrijednu 85.000 KM zahvaljujući programu „Prilika plus“. Projektom koji provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih poduzeća, a financira Vlada Švicarske, učenicima je omogućeno da u radionicama proizvode peciva i sireve, piše Blic.rs. 

Naime, zbog nedostatka prostora praktična nastava za prve i druge razrede ranije se izvodila u učionici, dok učenici završnih razreda praksu obavljaju u devet bijeljinskih tvrtki.  U radionicama za izradu pekarskih proizvoda, preradu voća i povrća i za proizvodnju mlijeka, učenici mogu pratiti cijeli tijek proizvodnje i to od prijma sirovine do gotovog proizvoda. Učenica trećeg razreda smjera prehrambreni prerađivač Radoslava Tomić kaže da će zahvaljujući praksi u školi imati radno iskustvo.

I Dalibor Simeunović, koji se školuje za prehrambenog tehničara, ističe kako praksa učenicima pomaže da lakše svladaju znanje stečeno u učionici. – Jedno je kada čitate o nečemu, a drugo kada to što znate možete i napraviti. Na primjer, zamjesite kruh i kifle, ispečete i probate. Ovo znanje će nam brže otvoriti put do radnog mjesta, jer poslodavci radije primaju ljude koji su nekada nešto i radili, a ne da samo imaju diplomu – kaže ovaj učenik.

Praktična nastava organizirana je za sedam odjela od prvog do trećeg razreda za zanimanja pekar i prehrambeni prerađivač. Koordinator praktične nastave za prehrambenu struku Slađana Marković kaže kako je praksa u školi  jako važna jer učenicima omogućava da u određenom obimu stječu znanja, vještine, znanja koje mogu dalje usavršavati u završnim razredima u tvrtkama.  – Počeli smo skromno, a sada imamo sve veće ambicije. Imamo skromne zalihe brašna, soli i šećera. Džemove djeca donose od kuća. Voljeli bismo da možemo proširiti asortiman, jer nam stalno traže peciva s eurokremom ili pizze što zahteva veća ulaganja – kaže Markovića. U Poljoprivredno – medicinskoj školi kažu da stalno rade na poboljšanju uvjeta za praktičnu nastavu koja dopunjava teoretsku. Direktor ove škole Milorad Vuković podsjeća da će škola ove godine dobiti i oglednu farmu krupne stoke, površine 600 kvadratnih metara.

– U ovaj projekt krenulo se nakon višegodišnjeg sudskog spora Poljoprivredne škole i lokalne uprave zbog neizvršenja ugovorne obveze za parcele uzete za izgradnju Visokoškolskog centra. Za nastavak izgradnje prve faze ogledne farme s nastavnim centrom,  potrebno je oko 240.000 KM, a investitor je grad Bijeljina – pojasnio je Vuković. Prvih mesec dana proizvodi iz radionice poklanjani su učenicima i profesorima, a sada se prodaju u pekari s kojom je škola potpisala ugovor, dok proizvedeni sir, za sada, kupuju i naručuju profesori. Poljoprivredna škola osnovana je 1950. godine, a 1992. godine joj je pripojena i medicinska škola. Trenutno je pohađa 1.030 učenika.

Druge objave u kategoriji