Search

Velika očekivanja od učešća tri ministra na konferenciji „Od vještina do napretka” u Švajcarskoj

MinistriuCH2Dr. sc. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Elvir Kazazović, ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, te Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske dr Dane Malešević prisustvovali su danas prijemu kod predsjednika Švajcarske Johana Šnajder-Amana (Johannom Schneider-Ammann) u okviru Drugog međunarodnog kongresa o srednjem stručnom i profesionalnom obrazovanju i obuci, koji se održava od 20. do 22. juna u Vinterturu u Švajcarskoj.

Tema ovogodišnjeg kongresa je „Od vještina do napretka – razmjena elemenata uspjeha”. Naglasak je na predstavljanju uspješnih primjera različitih obrazovnih sistema širom svijeta, te razmjeni iskustava o ključnim elementima za uspješnu realizaciju srednjeg stručnog obrazovanja i obuke.

marianneDa je kongres organizovan na najvišem nivou pokazao je i veliki broj značajnih gostiju. Evropska povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen je predstavila Evropsku agendu za vještine koja je lansirana ove godine, te je naglasila da je izazov vještina zajednički evropski izazov, a ne pitanje koje zemlje trebaju pojedinačno adresirati.

 

Tokom Kongresa naglasak je na prezentaciji uspješnih primjera različitih obrazovnih sistema širom svijeta, te razmjeni iskustava o ključnim elementima koji su doveli do uspješne realizacije srednjeg stručnog obrazovanja i obuke. Ispred delegacije Bosne i Hercegovine danas je pred skupom govorio Emir Dervišević ispred Programa Prilika Plus, osim kojeg na ovom događaju prisustvuje i menadžer Nikola Dragović.

emir dervisevicPrilika je ovo za razmjenu i učenje na iskustvima nastalim u različitim obrazovnim sistemima širom svijeta kako bi se unaprijedio obrazovni sistem u Srpskoj, Sarajevskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Ministri Hadžović i Malešević su se tokom boravka u Švicarskoj susreli  s visokim dužnosnicima iz oblasti obrazovanja Švicarske i zemalja Evropske unije. U Bosni i Hercegovni nedostatak vještina kod radne snage, te sistemi njihovog sticanja predstavljaju veliki problem na tržištu rada, pa u samim tim i velika očekivanja od ovih sastanaka, kao i učešća ministara na konferenciji, a sa posebnim fokusom prenosa dobrih praksi u našu zemlju.

 

 

 

Druge objave u kategoriji