Search

Više od 78% ispitanika iz BiH je spremno raditi u inostranstvu

Više od 78% ispitanika iz Bosne i Hercegovine je spremno živjeti i raditi u inostranstvu, pokazuju rezultati istraživanja provedenog od strane Boston konsultantske grupe (BCG). U poređenju sa ostalim zemljama Evrope, stanovnici BiH su na šestom mjestu prema spremnosti za rad u nekoj drugoj zemlji. Holandija je na prvom mjestu, čijih 94% ispitanika je pozitivno odgovorilo na ovu tvrdnju, a drugo i treće mjesto zauzimaju Francuska (94%) i Poljska (85%).

Od zemalja iz regiona, radnici iz Hrvatske su na petom mjestu sa 80%, a radnici iz Srbije na desetom mjestu sa 77% ispitanika koji bi bili spremni raditi u inostranstvu.

Najpoželjnije zemlje za rad

Ispitanici iz Bosne i Hercegovine su izabrali Njemačku kao najpoželjniju zemlju za život i rad (72%), zatim Austriju (60%), te Švicarsku (59%).

Skandinavske zemlje također visoko kotiraju kao poželjne destinacije, pa se tako za Švedsku izjasnilo blizu 50% ispitanika, a u Norveškoj bi bilo spremno raditi 41% ispitanika iz Bosne i Hercegovine.

Kada su u pitanju zemlje arapskog svijeta, njih su ispitanici ocijenili kao nešto manje atraktivnima, pa se tako za Katar opredijelilo 20% ispitanika, Saudijsku Arabiju 17%, a u Kuvajtu bi bilo spremno raditi 12% ispitanika iz BiH. U istraživanju su najslabije ocijenjene zemlje Afričkog kontinenta.

Podsjećamo, u globalnom poretku istraživanja, najatraktivnijim zemljama za život i rad ispitanici su ocijenili Sjedinjene države (49%), dok su sljedeće najpoželjnije destinacije Velika Britanija i Kanada, koje je navelo 37% i 35% ispitanika.

Istraživanje se dotaklo i motivacijskih faktora u radnom okruženju, pa je tako bh. radnicima najvažnija sigurnost radnog mjesta (9,45 od maksimalnih 10 poena). Finansijsku stabilnost i osjećaj da poslodavac cijeni njihov rad, ispitanici su pozicionirali na drugo i treće mjesto prema važnosti. Kao najmanje bitnima, ispitanici su ocijenili dobar work-life balans, privlačnu fiksnu platu i izazovne radne zadatke.

Ovakvi rezultati su poprilično različiti od onih na globalnom nivou, gdje su u ukupnom poretku svih 189 zemalja učesnica istraživanja, ispitanici naveli opšte zadovoljstvo radnim mjestom, odnose sa kolegama i dobar work-life balans kao tri najvažnija faktora motiviranosti radnika.

Uzorak istraživanja

U istraživanju je učestvovalo 1,216 ispitanika iz Bosne i Hercegovine. Više od 65% ispitanika je iz dobne skupine 21-34 godine, dok je druga najbrojnija dobna skupina ispitanika između 35 do 44 godine. Distribucija ispitanika prema spolu je bila gotovo ravnomjerna, pa je tako u istraživanju učestvovalo 51% ženskih i 49% muških ispitanika iz BiH.

Druge objave u kategoriji