Search

Vlada KS: Posao za 500 nezaposlenih osoba u Sarajevu

Vlada Kantona Sarajevo je na 111. redovnoj sjednici donijela Prijedlog programa o izmjenama i dopunama Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo za proteklu godinu, saopšteno je danas iz Vlade KS.

Tako je prvi put planirala i omogućila zapošljavanje najmanje 70 doktora medicine koji se trenutno vode na evidencijama nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo.

Kako navode u saopćenju iz Kantona, prema ovim izmjenama bit će finansirana provedba pet zasebnih programa, i to: Program sufinansiranja zapošljavanja „Prilika za sve“ sa 1.440.000 KM, Program sufinansiranja zapošljavanja asistenata na fakultete „150+“ sa 2.340.000 KM, Program obuke IT programera sa 1.099.000 KM, Program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba za poznatog poslodavca sa 72.215 KM te prvi put i Program sufinansiranja zapošljavanja doktora medicine sa evidencije nezaposlenih u KS, a zašto su osigurana sredstva u iznosu od 1.092.000 KM.

Ovim mjerama će oko 500 nezaposlenih osoba sa evidencije dobiti zaposlenje te najmanje 100 osoba biti obučeno i prekvalifikovano za IT programere.

Finansijskim planom prihoda i izdataka Javne ustanove „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ utvrđen je iznos od 9.239.615 KM za realizaciju svih podsticajnih mjera zapošljavanja za proteklu godinu.

Inače, ove podsticajne mjere zapošljavanja predstavljaju ukupne aktivnosti Vlade KS usmjerene za podsticanje zapošljavanja u KS, i u skladu su sa politikom i strategijom tehničkog i tehnološkog razvoja privrede, a utvrđuju se u cilju unapređenja tržišta rada, smanjenja nezaposlenosti te obezbjeđenja potrebnih kadrova u skladu sa zahtjevima poslodavaca ili planovima razvoja privrede u Kantonu. 

Programi aktivne politike zapošljavanja na kantonalnom nivou nisu na raspolaganju svim službama za zapošljavanje u Federaciji, tako da je Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo u jedinstvenoj prilici da objedini i druge aktivne mjere koje provodi, kao što su individualno i grupno savjetovanje putem kojih profiliše nezaposlene koji aktivno traže zaposlenje te one koji su zainteresovani za različite programe obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije, te će puno razumijevanje programa aktivne politike zapošljavanja moći podijeliti sa nezaposlenima koji su uključeni u savjetodavni proces a kako bi na taj način do tih informacija došli oni kojima je podrška najviše potrebna. 

Dodatno, Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo će sarađivati sa Projektom zapošljavanja mladih (YEP) u sklopu implementacije aktivnosti YEP Inkubatora poslovnih ideja koji se odnosi na saradnju sa lokalnim zajednicama što će podrazumijevati uključivanje mladih u programe samozapošljavanja nakon što završe sa procesom inkubacije, zaposlenici službe će dati svoj doprinos kao potencijalni asistenti,  a biroi u Kantonu Sarajevo će redovno objavljivati i informisati širu javnost o svim aktivnostima.

Izvor: https://ba.n1info.com/a238613/Vijesti/Vijesti/Vlada-KS-Posao-za-500-nezaposlenih-osoba-u-Sarajevu.html i yep.ba 

Foto: yep.ba/Klub za traženje posla Ilidža

Druge objave u kategoriji