Search

WEE Charger – Predstavljamo timove YEP/IEEE Inovacijskog izazova 2017

Treći dan IEEE Students and Young Professionals Kongresa koji se održava od 01-04.12.2017. godine na Međunarodnom Burch univerzitetu u Sarajevu (nedjelja, 03.12.2017) posvećen je javnoj prezentaciji timova YEP/IEEE Inovacijskog izazova 2017 koji će svoje inovacije i poslovne planove predstaviti panelu međunarodnih stručnjaka.

U prethodnih 5 mjeseci, timovi uključeni u Izazov učestvovali su u radu YEP Inkubatora poslovnih ideja. U danima pred Kongres, predstavljamo timove učesnike Izazova:

WEE Charger

Lider: Tarik Omerćehajić

Članovi: Nedim Bašić, Marko Divković, Ademir Omerćehajić, Haris Tahto, Adin Jahić, Alija Pekarić i Mirza Spahić.

Fakultet: Mašinski fakultet Univerziteta u Tuzli

Opis ideje: Beskontaktna dinamika za proizvodnju i skladištenje električne energije prilikom vožnje bicikla.

WEE Charger predstavlja savremeni uređaj koji biciklistima omogućava da proizvode i skladište električnu energiju svojim tijelom. Beskontaktna dinamika omogućava proizvodnju električne energije bez dodatnog otpora pri vožnji bicikla. Bicikl, kao prevezno sredstvo, u modernom svijetu postaje jedna vrsta trenda i primjećen je konstantan rast korisnika koji biciklo koriste svakodnevno za odlazak na posao, kao vid rekreacije ili
za obavljanje raznih poslova. Neki od tih korisnika na svojim biciklima imaju diname koje im služe za proizvodnju električne energije  – u većini slučajeva za napajanje svjetla na biciklu. Ta dinama je u fizičkom kontaktu sa točkom bicikla i proizvodi dodatne otpore prilikom vožnje i većini korisnika to smeta. Druge vrste dinama, koje se ugrađuju u samu osovinu kotača su poprilično komplikovane za ugradnju i u koliko biciklo nije fabrički napravljeno sa tom dinamom, ugradnja može biti poprilično skupa. Tim WEE Chargera, razvija rješenje koje će za tržišno prihvatljivu cijenu adresirati nedostatke postojećih rješenja.

Druge objave u kategoriji