Search

YEP inicijativa: Obuka polaznika projekta “Podrška zapošljavanju i samozapošljavanju”

Počela praktična obuka polaznika projekta “Podrška zapošljavanju i samozapošljavanju” nevladine organizacije “Milenijum” iz Srpca 

U četvrtak i petak 26. i 27. marta  polaznici projekta ,,Podrška zapošljavanju i samozapošljavnju,, su prisustvovali praktičnoj obuci sadnje i orezivanja voća (šljiva) i praktičnoj obuci u plasteničkoj proizvodnji.

Obuka za voćarstvo je održana u voćarskom zasadu d.o.o ¨Mane Komerc¨. Obuku je vodio Milan Berić, diplomirani inžinjer poljoprivrede, zaposlen u opštini Srbac koji je polaznicima objasnio osnove sadnje i orezivanja voća (šljiva). O samom voćnjaku, načinu i metodama rada govorio je diplomirani agronom Draženko Danilović i vlasnik voćnjaka Predrag Đukić.

Obuka za plasteničku proizvodnju je održana na samostalnom poljoprivrednom gazdinstvu Bore Lazića koji je učesnicima projekta približio način rada i proizvodnje u plastenicima vezano za paradajiz, krastavce i zelenu salatu ( proizvodnju rasadnog materijala, sadnje, pricip navodnjavanja kap po kap i drugo). U okviru obuke je govorio i o isplativnosti rada sa plastenicima i na taj način motivisao mlade da i sami pokušaju da osnuju svoje gazdinstvo i svoju plasteničku proizvodnju.

Polaznici su u prethodnom periodu prisustvovali prezentaciji  Agencije  za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi koja djeluje u okviru Ministarstva poljoprivrede i šumarstva i vodoprivrede RS . Prezentacija na temu hemijska zaštita u jabučastim i koštičavim zasadima je održana u prostorijama opštine Srbac  gdje su učešće uzeli i predstavnici odjeljenja za poljoprivredu, kao i veliki broj voćara sa područja opštine. Učesnici su imali priliku da čuju korisne savjete stručnjaka o zaštiti voćarskih zasada od raznih vrsta štetočina koji ih napadaju, kao i mogućnost konsultovanja sa ljudima koji su stručni u toj oblasti.

Aktivnosti koje slijede u okviru ovog projekta kojeg realizuje Nevladina organizacija “Milenijum” iz Srpca, u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) su praktične obuke polaznika o sadnji i rezidbi voća (jabuka, kruška), praktična obuka branja voća, praćenje plasteničke proizvodnje od samog zasada do branja, pakovanja i sortiranja povrća. Slijede i teorijske obuke o pisanju biznis plana, kao i o standardima i plasmanu voća i povrća na tržište.

Druge objave u kategoriji