Search

YEP Inkubator poslovnih ideja: Autentični orijentalni bar u srcu Mostara – nezaobilazna stanica za sve turiste

Haris Mičijević i Denis Ćorić, dvojica prijatelja, u aprilu 2018. godine otvorili su orijent-bar „Bastan“. Bar se nalazi u dvorištu čuvene Mehmed-paša Koski džamije, u Starom gradu Mostaru.

Namijenjen je, prije svega turistima koji dolaze upoznati se sa bogatom historijom i kulturom Mostara. Nesvakidašnji koncept kombiniranja ugostiteljskih i turističkih usluga, glavna je odlika po kojoj se „Bastan“ razlikuje od drugih lokala sličnog tipa.

Ispred samog bara nalazi se drvena polica sa raznim orijentalnim i drugim suvenirima grada, a specifičnost čini ono što je unutra. Orijentalno i starinski uređen lokal, sa raznobojnim ćilimima, divanima i drvenim stolovima, uz veoma diskretno osvjetljenje i prijatnu rashlađujuću temperaturu, predstavlja pravu malu oazu mira i idealno je mjesto za predah i odmor od razgledanja grada.

Tu Haris i Denis turistima pripremaju domaću kafu ili čaj na poseban način, koristeći se starim rekvizitima i praveći napitke na starinski način, usput im objašnjavajući postupke pripreme. Nerijetko svojim mušterijama daju mlin za kafu da je sami samelju, kako bi osjetili svu čar tog procesa. Dok im prave i serviraju kafu, sa zvučnika se čuje legendarna pjesma o Emini, čuvenog pjesnika Alekse Šantića, koji je opjevao neviđenu ljepotu imamove kćerke.

Dok turisti uživaju u kafi, čaju ili prirodnim sokovima, Denis i Haris im pričaju o ovoj pjesmi, o historiji Mostara, istovremeno im puštajući kratke dokumentarne filmove, gdje posjetioci mogu vidjeti sve ljepote grada. Pored ugodnog ambijenta, tradicionalnih napitaka i bogate historije Mostara, orijent-bar „Bastan“ nudi i raznovrsne suvenire, a posebno je atraktivan stari panj na kojem je ručna mašina za kovanje otisaka na bakrenim ili aluminijskim novčićima.

Tu su i razni lampioni, posude, magneti i slično. Ideja za biznis im je došla spontano, jer su obojica u tom trenutku, kada su razgovarali, bili nezaposleni. Razmišljali su šta bi to mogli raditi, a da bude isplativo i zanimljivo u isto vrijeme, i da je vezano za Mostar, pošto su željeli raditi u svom gradu. Zaključili su da bi im najbolje bilo da pružaju neku turističku uslugu, te da bi orijentalni bar sa tradicionalnim ugođajem, pićima i suvenirima, uz edukacijski segment, mogao biti veoma atraktivan turistima.

Najveći problem sa kojim su se susreli pri pokretanju biznisa, jeste pronalazak i adaptacija prostora. Nakon duže potrage, pronašli su zapušteni prostor nadomak jedne od najposjećenijih džamija u Bosni i Hercegovini. Denis i Haris, uprkos visokoj renti i lošem stanju prostora, odlučili su ga ipak uzeti pod zakup, najviše zbog lokacije. Uložili su puno sredstava i vremena u rekonstrukciju, jer je trebalo razvesti strujnu instalaciju, urediti plafon, pod i zidove koji su bili trošni i zapušteni. Sami su osmislili izgled prostora, obojili ga i ocrtali u orijentalnom stilu. Otvorili su vrata bara u jeku turističke sezone, i pomalo neočekivano imali zaista puno posla. Čak su u jednom periodu zaposlili još jednu osobu.

Edukacija u YEP Inkubatoru poslovnih ideja im je mnogo značila, jer su prvi put prisustvovali takvoj vrsti obuke i stekli potrebna znanja za kreiranje biznis-plana, kao i motivaciju, koju su im pružili predavači i drugi učesnici koji su prepoznali puni potencijal njihove ideje. Puno im je značila i finansijska podrška koju su primili kroz YEP-ov Inkubator, a koju su iskoristili za dodatno uređenje prostora i nabavku suvenira. Vrlo korisno im je bilo i stečeno znanje o administrativnim poslovima, jer su tu, kako sami kažu, bili veoma „tanki“.

Plan im je širenje asortimana suvenira, ali i služenje domaćih kolača, uz kafu i druge napitke. Jedan dio bara bi preuredili za neki stari zanat, gdje bi turisti mogli vidjeti kako se prave suveniri, te imali priliku kupiti ih na licu mjesta. Također, zaposlili bi još jednu osobu, koja bi u narodnoj nošnji upućivala turiste i promovirala orijent-bar. Najveći izazov im predstavlja ostanak u prostoru, s obzirom na to da zimi nema puno turista, a cijena zakupa je visoka.

Zbog toga planiraju proširiti i turističku ponudu, kao i postići dogovor sa turističkim organizacijama da njihov bar bude jedna od stanica na koje bi vodiči dovodili grupe turista. U tom smislu imaju još jednu prednost, zbog toga što je sa ovog mjesta najljepši pogled na Stari grad i Stari most. Njihova poruka za sve turiste koji dolaze u Mostar glasi:

„Obavezno svrati i zastani, jer ovo mjesto dušu hrani“.

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30 lokalnih zajednica (općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj poslovnih poduhvata pod nazivom YEP Inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP inkubatora poslovnih ideja je samo u 2018. godini podržano pokretanje preko 100 biznisa. Podršku mladim preduzetnicima nastavlja Investicijska fondacija IMPAKT.  

https://www.youtube.com/watch?v=jUBq21JNp5M

Druge objave u kategoriji