Search

YEP Inkubator poslovnih ideja: Braća Đulović iz Živinica su pravi doktori za računare!

Ako vam treba kvalitetan i dugotrajan elektronski uređaj, na pravom ste mjestu! Kupci mogu po povoljnim cijenama pronaći računare, laptope, mobitele, tablete, mrežne opreme i periferije, te TV i radio uređaje. Na policama se nalazi veliki izbor malih kućanskih aparata, kao što su: mikseri, pegle, fenovi, ventilatori i vage.

Mala porodična firma za plasman kompjuterske i prateće opreme „DIR Computers” d.o.o. iz Živinica, od ljetos se nalazi u Ulici Pašage Gogića br. 2, odmah do Tržnog centra „ADEN”.

„DIR Computers” nudi najkvalitetnije servisiranje mobilnih telefona, laptopa i računara. Braća Dino i Rizah Đulović nastoje poboljšati ponudu raznih kompjutera i opreme te osigurati Živiničanima ispravne mobilne telefone i računare koji imaju nove programe i sisteme.

  

„Iako se ovim poslom bavim od 1998. godine, ideja za pokretanjem maloprodajne radnje rodila se u martu ove godine. Moj brat je imao trgovinsku radnju od 2013. i početkom ove godine, odlučio je zatvoriti, jer po postojećim propisima i zakonskim preprekama, nije mogao raditi servis, a imao je velike zahtjeve tog tipa. Umjesto da zaposlimo nove ljude i ponudimo nove usluge, zbog straha od inspekcije i kazni, Dino je zatvorio trgovinsku radnju. Bilo mi je žao da pet godina njegovog truda propadne”, kazao je Rizah.

„Počeo sam sa 23 godine samo iz razloga da se ne kajem kada budem stariji, što mlad nisam pokušao. Nažalost, morao sam zatvoriti radnju”, dodaje na to Dino. On je sa porodicom počeo pakovati kofere i tražiti kartu za Njemačku, vjerujući da će lakše osigurati posao i dovoljna primanja za suprugu i kćerku.

Rizah nastavlja priču: „Nisam se htio razdvojiti od brata. Njegova žena, mala kćerka da idu, bilo mi je žao i roditelja te tako odlučim pokrenuti registraciju ove firme, da počnemo raditi i prodaju i servis. Drug me upoznao s Projektom zapošljavanja mladih i podrškom Švajcarske ambasade i evo, od 15. augusta imamo svoju radnju.”

Njegov brat Dino zadovoljno dodaje: „Rizo je došao sa idejom, koja se meni svidjela i bilo mi je drago da nastavimo tamo gdje sam ja stao s prethodnom radnjom. Brat mi je najveća podrška i zajedničkim snagama, živimo posao koji obojica volimo. U Njemačkoj ne bih mogao raditi s računarima, već jednostavne poslove koji mi se nude, tako da me nije trebalo dugo nagovarati da ostanem u Živinicama i pokušam ponovo.” Njegova porodica je tako ipak ostala u Bosni i Hercegovini, zemlji, koja im je draža od Njemačke.

Braća Đulović su pojačali dio koji se odnosi na trgovinu aparatima i uređajima, jer im to, kako navode, najbrže vraća uloženi novac. Od zarade dio sredstava odvajaju za terensko vozilo, koje sa svom specijaliziranom opremom košta oko 20 hiljada konvertibilnih maraka.

„Planiramo da se proširimo, da radimo terenski, sistemsku integraciju i održavanje kompletnih sistema u firmama, pošto smo imali veliki broj zahtjeva lokalnih građevinskih firmi, advokatskih kancelarija i notara. Svima su potrebni servisi, umrežavanje računara, razne instalacije, zamjena komponenti te održavanje. Početkom naredne godine, želimo potpisati ugovore sa velikim kompanijama u Tuzlanskom kantonu”, ambiciozan je Rizah.

Dino se nada da će ubrzo zaposliti servisera i komercijalistu, jer prostora na tržištu ima za one koji su spremni vrijedno raditi.

„Stvarno volim ovaj posao servisiranja laptopa i računara, to me opušta i uživam u tome. Kada imam kompjuter na popravci, mogao bih raditi do iznemoglosti”, kaže Rizah, koji s osmijehom svako jutro ide na posao.

„Moram poručiti svim našim vlastima – lokalnim, kantonalnim, entitetskim i državnim, da privrednike koji pokreću posao oslobode nameta i poreza koji nisu nužni, barem prvu godinu poslovanja. Na početku jedva sastavljamo kraj s krajem, a onda ti tri puta mjesečno dolaze inspekcije, a svaka od potencijalnih kazni značila bi potop i gašenje posla”, razočaran je Rizo činjenicom da imamo preko tri stotine fiskalnih i parafiskalnih nameta, a da iste poreze plaćaju start-up preduzeća i velike, formirane firme.

„Svi mladi koji teže da se bave privatnim biznisom, moraju biti svjesni da sam početak nije lak, bilo je tu dosta neprospavanih noći, mladi moraju dosta truda uložiti i vratit će im se to sigurno. Nije sjajno ni ‘vani’, kao što se priča. Uz zalaganje i predanost, kvalitetan i ozbiljan rad, u našoj državi se može dobro zaraditi i lijepo živjeti. Gdjegod odete, stranac ste. Ovdje je najljepše”, zaključuje Rizah.

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30 lokalnih zajednica (općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj poslovnih poduhvata pod nazivom YEP Inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP inkubatora poslovnih ideja je samo u 2018. godini podržano pokretanje preko 100 biznisa. Podršku mladim preduzetnicima nastavlja Investicijska fondacija IMPAKT.  

https://www.youtube.com/watch?v=hgowye0AV-o 

Druge objave u kategoriji