Search

YEP Inkubator poslovnih ideja: Potpisivanje ugovora sa korisnicima u Općini Kladanj

Danas su u Kladnju potpisani ugovori o bespovratnoj finansijskoj podršci za četiri polaznika YEP inkubatora poslovnih ideja za općinu Kladanj. Ukupni iznos podrške prema danas potpisanim ugovorima je 20.000 KM. Radi se o početku saradnje koji će se širiti nastavkom stručne podrške, dodatnom bespovratnom podrškom za polaznike čiji poduhvati sadrže elemente socijalnog/društvenog preduzetništva te investicijskom podrškom za one učesnike koji iskažu spremnost i interes za ovu vrstu saradnje.

Općina Kladanj i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), koji se realizira uz podršku Vlade Švicarske, su početkom januara raspisali javni poziv kojim su pozvane sve zainteresirane osobe na području Kladnja da se prijave za sudjelovanje u programu podrške poduzetništvu kroz YEP Inkubator poslovnih ideja.

Kroz Inkubator, YEP i Općina Kladanj sudionicima su osiguravali podršku u jačanju  poduzetničkih kapaciteta, razvoju modela i poslovnog plana za svoj poduhvata, tehničkoj implementaciji te mentorstvo u registriranju i razvoju biznisa.

Proces je podrazumijevao da u konačnici, na kraju procesa inkubacije, polaznici svoje poslovne ideje predstave stručnoj komisiji a nakon čega je poslovnim poduhvatima koji su dobili pozitivnu ocjenu ponuđen paket podrške koji uključuje investiciona sredstva za pokretanje biznisa te mentorsku podršku u oblastima u kojim se za to prepozna potreba.

Danas su u Kladnju Ugovore, uz prisustvo načelnika Opštine Kladanj g. Jusufa Čavkunovića potpisali:

  • Nisaill Halilović, vlasinik obrta “Klesarstvo “;
  • Majida Čaušević, zemljoradnička zadruga “Vicenza”;
  • Sabina Hodžić, plastenička proizvodnja povrća, samostalni poljoprivredni podzetnik;
  • Sidreta Kovačević, obrt za proizvodnju eko meda i voska.

Ono što smatramo naročito vrijednim je visok procenat i kvalitet učešća žena. Od četiri danas podržana poslovna poduhvata, 3 su pokrenuta od strane preduzetnica a jedan od strane preduzetnika!

Druge objave u kategoriji