Search

YEP Inkubator poslovnih ideja: Privatna predškolska ustanova “Vrtić Čarolija” – mališani najviše usvajaju kroz igru

Privatna predškolska ustanova „Čarolija“ iz Lukavca bavi se odgojem i obrazovanjem djece predškolske i školske dobi uzrasta od 3 do 10 godina. Jedinstvenim i inovativnim čini ih program koji omogućava djeci razvoj i usavršavanje na intelektualnom, kulturnom i sportskom planu. Mališani se kroz kreativnu igru educiraju i ohrabruju da ispolje sve svoje talente još u ranom djetinjstvu.

Osim poludnevnog i cjelodnevnog boravka, vrtić ima plesnu školu, logopedske i časove engleskog jezika, kreativne i edukativne radionice na kojima se maksimalno ulaže u dječije znanje, a osim plana i programa rada za djecu predškolske dobi, vrtić Čarolija sprovodi program rada za djecu školskog uzrasta.

„Značajno je da djeca kroz igru i zabavu stiču osnove za radne navike“

Amila Rikert, vlasnica vrtića kaže da je ideju za ovaj posao dobila kada se njena kćerka trebala upisati u vrtić: „U Lukavcu je bilo manjak ustanova u kojim su se djeca kvalitetno pripremala za školu. Čak nisu postojale ni organizovane radionice gdje bi se okupljala djeca. Odlučila sam da osnujem udruženje. Prvobitna ideja je bila osnivanje logopedskog kabineta gdje bi se sprovodili individualni i grupni časovi za djecu s teškoćama u govorno jezičkom razvoju. Međutim, mnoštvo kreativnih i edukativnih radionica i bogat plan i program prilagođen djeci predškolske dobi je privukao mališane i njihove roditelje, pa je posao počeo rasti“.

Amila 2014. godine pokreće udruženje građana i svoje vrijeme i trud najviše ulaže u kvalitet rada, što je rezultiralo konstantnim rastom broja djece. Ubrzo su se preselili u veći prostor i zacrtali sebi novi cilj – ubacivanje školskog programa u ponudu vrtića. „U jednom trenutku sam „ušla“ u YEP Inkubator poslovnih ideja, koji nam je pomogao da razvijemo predškolski program, kako djeca ne bi morala ići u druge ustanove, već bi sva znanja i vještine dobila u „Vrtiću Čarolija“. Kako smo opremili vanjsko igralište, površine 70-ak metara kvadratnih, dobili smo i rješenje od institucija vlasti , te smo postali prva privatna ustanova s predškolskim programom u Lukavcu“, kaže Amila.

Po zanimanju logoped, njen rad se zasniva na pomoći djeci koja imaju teškoće u čitanju i pisanju, djeci sa govorno jezičkim teškoćama, sve u cilju rane intervencije da se eventualne teškoće ublaže ili otklone do polaska djeteta u školu. Kroz svakodnevne aktivnosti u vrtiću osnovni cilj nam je razvijati logičko mišljenje kod djece, raditi na usmjeravanju pažnje i percepcije. Zlatno pravilo u našem radu je: „Naučiti djecu da misle“.

Roditelji su zadovoljni rezultatima. Za sebe kaže da je zaljubljena u posao i da je svakodnevni rad s najmlađima iznova čini sretnom i ostvarenom. „Samo treba vjerovati i voljeti ono što radite“. Nijedan posao ne treba gledati samo kroz novac. Jeste bitno i ostvariti određena finansijska primanja, ali na prvom mjestu je ipak ljubav. Da sam ovaj posao gledala samo kroz novac, nikad ga ne bih radila“, objašnjava Amila kroz smijeh, te dodaje: „Kroz život ne treba ići, treba rasti“.

  

„Kako razvijamo svoju ličnost, tako trebamo djelovati i na poslovnom planu, konstantno se razvijati i nadograđivati. Nemojte zaboraviti i neizostavnu i neophodnu podršku ljudi koje volite i koji vole vas“, zaključuje vlasnica lukavačke Privatne predškolske ustanove „Vrtić Čarolija“.

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30 lokalnih zajednica (općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj poslovnih poduhvata pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP inkubatora poslovnih ideja je samo u 2018.godini pokrenuto preko 100 biznisa. Podršku mladim preduzetnicima nastavlja Investicijska fondacija IMPAKT.

 

Druge objave u kategoriji