Search

YEP Inkubator poslovnih ideja: U Desert MM naručite bajkovite fondan figurice i ukusne torte!

U maloj poslastičarnici Ruže Mikić, danju i noću nastaju prava slatka jestiva remek-djela. Neobične zlatne torte, likovi iz crtanih filmova, kolači u obliku drveća i kamiona, kremaste voćne kocke i čokoladne kuglice – sve što se izradi u Ružinoj kuhinji, stanovnici Lopara u istom danu razgrabe.

Godinama je pravila torte i kolače po narudžbi, u početku za svoju dvojicu sinova i porodicu, a iz dana u dan, za prijatelje i poznanike. Njene slatke kreacije dobijale su brojne pohvale, preporuke i sve češće narudžbe, pa se lako ohrabrila krajem prošle godine da registrira posao i otvori poslastičarnicu. Deserte sprema za svadbe, rođendane, krštenja, slave i ostale svečane prilike. Ljeti je, kaže, potražnja mnogo veća, ali posla ima i zimi. Najtraženija je torta s višnjama i malinama ili ona sa lješnjacima, u svako doba godine.

„Volim praviti svoje poslastice, koje su kombinacija postojećih recepata i moje ideje. Ne držim se strogo recepata, pa mi je skoro svaki slatkiš malo izmijenjen i to ga čini posebnim“, ispričala nam je Ruža. Sve radi sama – od pečenja kora do izrade figura i ukrasa, koje dizajnira i pravi samostalno. Nada se da će na proljeće zaposliti nekoga da joj pomaže, jer posla ima.

 „Za neke torte i dekoracije potrebna su dva ili tri dana. Zavisi da li se torta ukrašava šlagom ili fondantom. Za izradu dekoracije potrošim vremena koliko i na pravljenje same torte. Potrebno je mnogo truda, strpljenja, i ljubav prema onome što radite“, priča s osmijehom Ruža. U međuvremenu, ova vrijedna Loparčanka usavršila je tehnike pravljenja i dekorisanja slatkiša figurama od fondanta. U Beogradu je pronašla vrsne poslastičare od kojih je naučila praviti cvjetove i figure. 

„Sve što zamislite, mogu napraviti od fondanta. Najaktuelnije su ‘Patrolne šape’ (Paw Patrol) i princeze za djevojčice, ali dječija mašta i želje su uvijek bajkovite i drugačije“, navodi Ruža.

 

 

„Najteži i nadraži dio je dekorisanje, oslikavanje i na njega potrošim najviše vremena, jer volim da sve odradim polako i temeljno, kako bi rezultat bio besprijekoran. Veliku pažnju posvećujem detaljima i volim da je sve ‘pod konac’“, priča Ruža i kaže kako joj je za izradu cvijeta ruže potrebno i do četiri sata rada.

„Uživam u dekorisanju svadbene torte. Često mi mladenci puste da uradim po svom ukusu i kada pravim cvjetove za veliku tortu, sa svim ukrasima, bojama i detaljima, kompletan proces može trajati i do tri dana. Brže je napraviti i sklopiti slasnu tortu, nego učiniti da ona bude vizuelno lijepa. Ali najljepše svadbene torte su nastale kada spojimo moju ideju i viziju mladenaca“, objašnjava Ruža.

 

Ona navodi da prati kulinarske emisije, svjetski poznate poslastičare i interenet-stranice posvećene izradi slatkiša. Kada ostane bez inspiracije za ukrašavanje torti, motivira je kreativnost drugih kolega i dodaje kako se mora stalno usavršavati, pa joj učenje i stvaranje novih slatkih kreacija predstavlja izazov.

Lopare imaju snažnu vezu sa stanovništvom u dijaspori, uglavnom Švajcarskom. Kada se ljeti vrate u rodni kraj, oni mogu uživati u Ružinim specijalitetima. Sa željom da im pomogne, ona koristi svaku priliku da kolače pošalje svojim sugrađanima u dalekom svijetu, kako ne bi bili uskraćeni za njene delicije. Nostalgiju za brdima Majevice lakše podnose uz prepoznatljive okuse domaćih slatkiša.

 

  

 

„Carevo oko – sitni kolač od čokolade, punjen smokvama i orasima, najpopularniji je i njega najčešće šaljem u Švajcarsku“, dodaje Ruža.

Ruža je bila učesnica Projekta zapošljavanja mladih – YEP Inkubatora poslovnih ideja i njena kreativnost je lako dobila svu potrebnu podršku – finansijsku i stručnu. Ipak, ona najvažnija, kaže, došla je od sinova i supruga.

„Njih trojica zaista imaju razumijevanja za moje obaveze i posao, jer radim od osam do devet sati dnevno, a u ljetnjem periodu, čak i do dvadeset sati“, objašnjava Ruža.

Sve one koji bi željeli osnovati svoj biznis, ali nemaju dovoljno smjelosti, ona savjetuje: „Svako treba pokušati. Ja sam prelomila i odlučila da ću probati pa kako bude. Izrada torti i kolača po narudžbi je dio mog života već šest godina i ovaj potez je bio logičan korak dalje. Najviše bih se kajala da nisam pokušala otvoriti poslastičarnicu“, zaključuje Ruža. 

 

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30 lokalnih zajednica (općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj poslovnih poduhvata pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP inkubatora poslovnih ideja je samo u 2018.godini podržane pokretanje preko 100 biznisa. Podršku mladim preduzetnicima nastavlja Investicijska fondacija IMPAKT.

 

https://www.youtube.com/watch?v=jsHAowwZKTs

Druge objave u kategoriji