Search

YEP na Sarajevo World Café-u "Startup u BiH – prilike i izazovi"

World Café „Startup u BiH – prilike i izazovi“ će se održati 27. novembra u prostorijama Ekonomskog fakulteta u Sarajevu sa početkom u 18h. Cilj sedmog Sarajevo World Café-a je približiti mladima prilike za osnivanje vlastitog Startup biznisa i razvoj ideja, s obzirom da je podsticanje mladih preduzetnika jedan od najvažnijih načina borbe protiv nezaposlenosti ove populacije u BiH.

Najkraće rečeno, startup je novoosnovano preduzeće, partnerstvo ili organizacija koja je u fazi razvoja, kreiranja poslovnog modela i traganja za tržištem. Startupi se mogu pojaviti u svim oblicima i veličinama, a najčešće se povezuju sa tehnološkim kompanijama. Uz startupe se veže i termin „hub“, a riječ je o gradu, području ili, jednostavno, prostoru koji pruža najbolje uslove i klimu za pokretanje novog biznisa. Startupi vrlo često dijele i tzv. „coworking prostore“, koji im omogućavaju da se razvijaju i rastu pod istim krovom.

O prilikama i izazovima za razvoj startupa u Bosni i Hercegovini govorit će:

  • Ranko Markuš – direktor predstavništva konsultanske kompanije GOPA mbH i rukovodilac švicarskog Projekta zapošljavanja mladih (YEP), koji je u posljednjih šest godina zaposlio preko 3.000 mladih ljudi.
  • Ceco Gaković – osnivač Enthusio.com, mnogima poznat i kao mentor „NEST71 accelerator programa“, prvog regionalnog startup akceleratora, koji se realizira u IT parku HUB387.
  • Selma Šehić – startup aktivistica i projekt menadžerica sarajevskog BIZOO – Business Innovation Zoo startup akceleratora.
  • Diana Džaka – osnivačica i menadžerica online prodavnice Evergreenest.ba, te aktivna saradnica na nekoliko startupa u razvoju. Ima značajno iskustvo u menadžmentu projekata, te marketingu, sa posebnim naglaskom na digitalni marketing.
  • Almir Mukača – preduzetnik i osnivač kompanije Krompir.ba, čije poslovanje se u potpunosti odvija preko Facebook-a, što ga čini jedinim projektom u regiji koji je prepoznat od strane Facebook studija.

Zbog ograničenog kapaciteta, za učešće na Sarajevo World Café-u potrebno se unaprijed prijaviti uz jednostavnu registraciju – OVDJE. Prijave će biti otvorene do 21.11.2014. u ponoć.

Projekat Beyond Forum Alpbach: Sarajevo World Café pokrenut je s ciljem da mladima približi zanimljive teme o kojima se ne govori često, kao i da im pruži mogućnost direktnog razgovora na određenu temu sa predavačima/ljudima iz prakse, u neformalnoj atmosferi. Kao i do sada, prisutni će imati priliku saznati više o IGAS aktivnostima, te Evropskom Forumu Alpbach i programu stipendiranja za ovaj prestižni evropski događaj.

Druge objave u kategoriji