Search

YEP na završnom kongresu U.S. Department of State Professional Fellows programa

U okviru završnog U.S. Department of State Professional Fellows Congress-a
koji se održao protekle sedmice, od 29.5. do 2.6.2018.godine, u Washington D.C.-u učešće je uzeo i jedan od predstavnika Projekta zapošljavanja mladih (YEP), Senad Alibegović.

Kongres koji je okupio preko 250 poduzetnika/ca, omladinskih lidera/ica i inovatora/ica iz preko 70 zemalja i različitih oblasti (ekonomsko osnaživanje, inovacije i poduzetništvo, rodna ravnopravnost, zapošljavanje osoba sa teškoćama, itd) završni je segment petosedmičnog programa profesionalne razmjene u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tehnološke inovacije i preduzetništvo je program profesionalnog usavršavanja koji podržava Vlada SAD – Biro za obrazovanje i kulturne poslove i podrazumijeva boravak odabranih tehnoloških i preduzetničkih lidera/ica iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Slovenije u Chicagu u okviru četverosedmične stipendije. Odabrani polaznici/ce u toku svog petosedmičnog boravka imaju priliku da žive u SAD-u i rade sa vodećim tehnološkim kompanijama u različitim oblastima, vladinim agencijama i nevladinim organizacijama koje promovišu inovacije i preduzetništvo, te univerzitetskim i neuniverzitetskim tehnološkim inkubatorima. Cilj programa je da polaznici/ce steknu uvid u najbolje prakse u oblasti tehnoloških inovacija, preduzetništva, obrazovanja, te kako funkcioniše efektivan ekosistem urbanih tehnoloških inovacija i preduzetništva.

   

Tokom kongresa polaznici/ce programa profesionalnog usavršavanja imali su priliku slušati predavanja istaknutih govornika/ca, univerzitetskih profesora/ica i uglednih poduzetnika/ca, poput Dr. Sam Potolicchio-a, Anthony Robinson-a, Dr. Deidre Combs, Viole Llewellyn, te učestvovati u velikom broju radionica iz različitih oblasti, od poduzetništva do ljudskih prava. Certifikati za ovogodišnje i priznanja za najistaknutije prošlogodišnje učesnike/ce dodjeljena su u samom Department of State-u od strane Marie Royce, pomoćnice državnog sekretara.

U okviru ove profesionalne razmjene, predstavnik YEP-a, Senad Alibegović, imao je priliku da u Chicagu radi sa start-upima iz svjetski poznatog inkubatora, 1871, te na konkretnom primjeru platfrome za društvene i socijalne aktivnosti „Five to Nine“ radi na njihovom poslovnom unaprijeđenju, izgradnji brend identiteta i samom brendiranju, promociji i marketinškoj strategiji. Osim mentorske uloge svi polaznici/ce, također, imaju priliku da uče od kompanija u koje su smješteni, umreže se sa velikim brojem mentora/ica, poduzetnika/ca, ali i investitorima/icama, te posjete neke od velikih svjetskih kompanija, poput Google-a, Leo Burnett-a, TechXfoundry, The Lonely Entrepeneur, itd.

 

Druge objave u kategoriji