Search

YEP Priče o uspjehu: Lakše do zaposlenja uz stručnu podršku Kluba za traženje posla

Azra Ajkunić trenutno zaposlena u OŠ „Edhem Mulabdić“, po zanimanju socijalni radnik. Prije zaposlenja se nalazila na evidenciji nezaposlenih osoba Kantona Sarajevo. Na preporuku savjetodavca aktivno se uključila u Klub za traženje posla gdje je stekla određene vještine. Iskustvo iz kluba, savjetodavac iz Biroa Novi Grad Tamara Jakupović koja ju je uputila na razgovor za posao, kao i svi ostali uposlenici biroa zaslužni su što je danas uposlenica škole.

„Prije svega želim se zahvaliti JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo i Birou Novi Grad jer su mi omogućili učestvovanje u Klubu za traženje posla, bilo je to korisno iskustvo i ugodno provedeno vrijeme u klubu. Upoznata sa novim mogućnostima pronalaska posla, novim načinom pisanja CV-ija i motivacionog pisma, uživala sam u radionicama koje su predano vodile Mersiha i Amra. Kroz aktivnosti u Klubu za traženje posla, promijenila sam mišljenje o ulozi Birou za zapošljavanje i uvidjela koliki značaj ima. Kroz stručnu podršku kluba stekla sam potrebno samopouzdanje koje mi je nedostajalo i vjeru da ću uspjeti pronaći posao. Nepunih godinu dana poslije, savjetodavac Tamara Jakupović uputila me na razgovor za posao i od tada sam zaposlena osoba.

Jasmin Baručija po zanimanju kuhar, nalazio se na evidenciji nezaposlenih osoba JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo od 2015. godine. Uz aktivno traženje posla i na preporuku svog savjetodavca sa Biroa Novi Grad postao je član Kluba za traženje posla u septembru 2017. godine.  Kroz program stručne podrške kluba je uspio da prevaziđe  nedostatak samopouzdanja i ohrabri se u daljnjem traženju posla. Zaposlenje je pronašao u martu ove godine. Kroz svoju kratku priču želi da sve nezaposlene osobe  motiviše i poruči da ne odustaju, te aktivno se uključe u svakodnevno traženje posla koje će sigurno dovesti do rezultata.  

„Kroz aktivnosti u Klubu za traženje posla naučio sam kako da napravim CV, poslovnu ponudu i popratno pismo. Naučio sam kako da se na najbolji način predstavim poslodavcu.  Nisam imao puno iskustva sa poslodavcima, zato mi je vježba u kojoj smo učili radeći intervjue između sebe i najviše pomogla. S toga, preporučio bih svim nezaposlenim osobama koje se nalaze na evidenciji da postanu članovi kluba i nauče kako se na pravi način predstaviti poslodavcu. S obzirom da sam po prirodi osoba koja nije previše otvorena i komunikativna, učestvovanje u klubu kroz praktičan rad i komunikaciju sa grupom su mi dosta pomogli, u smislu da se oslobodim i steknem potrebno samopouzdanje. Nakon aktivnog sudjelovanja u Klubu, saradnja sa savjetodavcem na birou se nastavila. Ne samo da sam aplicirao na otvorene konkurse, nego ohrabren stečenim iskustvom, posjećivao sam i firme koje nisu oglasile slobodna radna mjesta. Takav pristup, aktivno traženje posla i dovelo me do zaposlenja. Zahvalan sam prije svega voditeljici Kluba Tamari Jakupović, ali i svim ostalim zaposlenicima biroa Novi Grad kao i  članovima kluba.

izvor: https://szks.ba 

Druge objave u kategoriji