Search

YEP podrška reformi javnih službi za zapošljavanje predstavljena na Mirovnoj akademiji

Predstavnici Projekta zapošljavanja mladih (YEP) danas su u Sarajevu održali prezentaciju na temu podrške reformi javnih službi za zapošljavanje. Prezentaciji je organizovana u okviru studijskog putovanja „Uloga vladinog, nevladinog i privatnog sektora u zapošljavanju interno raseljenih osoba“ za grupu od 10 vladinih službenika i djelatnika u nevladinom sektoru Ukrajine, koji organizuje Fondacija Mirovna akademija. Nakon prezentacije, uslijedila je diskusija sa brojnim pitanjima učesnika na temu načina organizacije aktivnih mjera zapošljavanja usmjerenih ka raseljenim i osobama koje su iz drugih razloga u nepovoljnijem položaju na tržištu rada.

Namjera ovog programa i studijskog boravka u BiH je pružiti učesnicima uvid u iskustva, uspjehe i izazove s kojima se BiH susreće na polju održivog povratka, integracije i zapošljavanja povratnika i interno raseljenih, te omogućavanje ostvarivanja zakonski zagarantiranih prava ove populacije.

Pored Projekta zapošljavanja mladih, gostima iz Ukrajine, svoja iskustva su u prethodnim danima predstavili i Ministarstvo za ljudska prava BiH, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, Zavod za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i raseljene osobe Kantona Sarajevo, Ekonomski institut, te udruženja kao što su Vaša Prava, Unija za održivi povratak i integracije u BiH i Mediacentar. Program studijske posjete se organizuje uz podršku USAID-a i World Learninga.

Druge objave u kategoriji