Search

YEP priča o uspjehu: Kako od nezaposlenog konobara do vlasnika restorana?

Odlučni i vrijedni ljudi će uvijek uspjeti ma koliko teške okolnosti bile, a dokaz tome je upravo priča koju vam donosimo iz Travnika.

Pero Trkulja (28) je mladi karizmatični ugostitelj iz Travnika čija životna priča o uspjehu može inspirisati sve one mlade  koji nisu imale sreće ili sredstava da završe visoko obrazovanje, te su se sa srednjom tehničkom školom i talentom morali izboriti za sebe.

Za sebe kaže da je probao „sve i svašta“, i da još samo nije glumio, a čak se oprobao i u jednom muzičkom reality show-u gdje mu, kako sam kaže, nažalost nije pošlo za rukom da preko noći postane poznata muzička zvijezda.

Nakon završene srednje škole, Pero je tražio posao godinama i nije gubio nadu. Radio je sezonske poslove koji su ga jednog dana, odveli čak do Neuma. Sam je stigao u Neum, pronašao posao i radio cijelu jednu sezonu. Nakon toga, uslijedio je biro i čekanje.

U tom periodu, Klub za traženje posla u Travniku poziva Peru da se priključi i aktivno traži posao sa grupom mladih iz Travnika. Iz razgovora saznajemo da Pero nije ozbiljno shvatio radnje koje će morati ispunjavati u Klubu i sve mu je to djelovalo kao „prazna priča“. Međutim, da je to daleko od prazne priče i da se sav trud savjetodavca u Klubu isplatio, dokazuje i to da se Pero nakon obuke hrabro odlučio izboriti sam za sebe. Jedan od modula u programu Klubu podrazumijeva vježbu „Upoznaj sebe“, i tu se Pero očito „pronašao“ i poslušao savjet voditelja Kluba da pokrene vlastiti manji biznis. Tada je voditeljica u Klubu, sagledavši vještine i znanje koje Pero posjeduje, ga savjetovala  da pokrene vlastiti biznis. Nakon završene obuke u Klubu situacija se okrenula u Perinu korist i on je zahvaljujući informaciji koju je dobio iz lovačkog društva i podršci voditelja Kluba u cijelom procesu zapošljavanja, skupio hrabrosti i preuzeo vođenje restorana „Lovac.“

Danas, Pero vodi lovački restoran u centru Travnika gdje je uveo i dostavu hrane, između ostalih i za biro za zapošljavanje u Travniku. Do jučer je Pero sa svojom radnom knjižicom dolazio na šalter biroa, a danas više nije na evidenciji nezaposlenih i kao poslodavac namjerava da zaposli dodatnog konobara u restoranu. U procesu selekcije kandidata, Pero će prednost dati mladim nezaposlenima koji traže posao putem Kluba za traženje posla u Travniku.

Nemojte propustiti večerašnju emisiju „Recept za uspjeh“ koja se prikazuje na BHRT-u u 21.35 h u kojoj će   Pero ispričati svoju priču.

DSC_0106DSC_0013

Druge objave u kategoriji