Search

YEP priča o uspjehu: Klub za traženje posla vratio mi je vjeru u bolje sutra

Da je više nego korisno da se nezaposlene osobe uključe u aktivne mjere koje provodi Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, poput učešća u Klubu za traženje posla, govori priča mlade Azre Čengić – Banda, koja se nakon učešća u ovoj aktivnoj mjeri uspjela zaposliti.

„Nakon što sam završila Srednju medicinsku školu, smjer farmaceutski tehničar obavila sam i pripravnički staž u trajanju od šest mjeseci i položila državni ispit nakon čega sam dobila licencu za rad. Također sam prije tri godine završila Fakultet zdravstvenih studja, smjer sanitarni inžinjer međutim, ali nikako nisam uspjevala naći posao u struci te sam dvije godine bila bez posla. – priča Čengić Banda.

 Za Klub za traženje posla sam saznala je preko prijateljice koja me je informisala da u Klubu mogu dobiti stručnu podršku u traženju zaposlenja.

„Na početku sam bila pesimistična, ali sam ipak nastavila dolaziti jer me voditeljica Kluba za traženje posla ohrabrila svojim optimističnim stavom i željom da svima u grupi pomogne. Upoznala sam druge mlade nezaposlene osobe sa kojima sam razmjenjivala iskustva, te smo iz dana u dan dijelili svoje životne priče i bili uzajamna podrška jedni drugima – kaže Azra.

Vrijeme provedeno u Klubu za traženje posla, mišljenja je Azra, je doprinijelo da uvidi gdje griješi šta to može unaprijediti u svom stavu, a što bi je dovelo do zaposlenja. U Klubu je pretraživala internet stranice koje nude oglase za posao, uz stručnu podršku savjetnice što joj je olakšalo traženje posla.

„Uspjela sam povratiti samopouzdanje i vjeru u bolje sutra, te svesrdno preporučujem mladima da svakako učestvuju u Klubu. Ranije sam do posla pokušavala doći do na razne načine, u većini slučajeva javljajući se na javne konkurse ili preko prijatelja koji su mi javljali informacije o otvorenim radnim mjestima. Ipak, zaposlenje sam uspjela pronaći  zahvaljujući Klubu i posredovanju Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo. Iako sam udata i volim da porodici posvećujem puno vremena, ipak je zaposlenje važan preduslov da se može odgovoriti svakodnevnim obavezama. Najgora opcija je tražiti posao, a zapravo ne preduzimati ništa kako bi riješili svoj status.“- napominje Azra.

Klub za traženje posla u Javnoj službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo, započeo je sa implementacijom 2014. godine uz podršku Vlade Švicarske u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP) sa ciljem pružanja savjetodavne podrške mladima u traženju zaposlenja. U programu  Kluba Sarajevo do sada je ukupno učestovalo 530 mladih žena i muškaraca, od čega  359 žena , a  njih 243 se zaposlilo.

Ova aktivna mjera je namijenjena nezaposlenim osobama od 18 do 30 godina starosti koji su na evidenciji biroa dulje od šest mjeseci i kojima je potrebna intenzivna pomoć u traženju posla. Klub za traženje posla je jedna od mjera i usluga koja je uvedena putem implementacije Reformskog paketa Službe za zapošljavanje KS.

Izvor: https://www.juszzks.com.ba/

Druge objave u kategoriji