Search

YEP Priča o uspjehu: Ne treba odustajati od sebe i svojih želja

Asmir Topčagić iz Tuzle samo je jedan od primjera mladih ljudi koji su aktivnim traženjem posla, uspjeli u namjeri da, bar trenutno, osiguraju sebi egzistenciju. Ova osoba je uz podršku Kluba za traženje posla koji djeluje u okviru Biroa za zapošljavanje Tuzla uspjela, nakon brojnih bezuspješnih prijava na oglase, ipak pronaći svoje zaposlenje. Trenutno je dio tima firme Dita 1977.

Asmir je diplomirani ekonomista, koji je po završetku fakulteta ”krenuo” sa traženjem posla. Vrlo brzo je uspio pronaći način da obavi pripravnički staž, međutim, po isteku tog ugovora o obavljanju pripravničkog staža, zaposlenja nije bilo. Prijavio se na evidenciju Službe za zapošljavanje, te uključio u Program zapošljavanja mladih YEP i prošao brojne radionice, seminare. Prošao je također individualni rad sa savjetodavcem, obilazio firme, slao prijave za poslove koji su mu odgovorali, odnosno koji su vezani za njegovu struku. Vrlo često nije dobijao nikakve odgovore. Međutim, nije gubio nadu. Tražio je bilo šta, od čega bi mogao živjeti.

”Imam mnogo prijatelja koji su povremeno radili kao konobari, dok nisu dobili zaposlenje u struci, pa stoga ni ja nisam gubio nadu, da bar pronađem takvo zaposlenje”, navodi on.

Asmir je u decembru 2015. godine počeo raditi u Diti, u periodu kada je zajedno sa ostalim uposlenicima radio na ”vraćanju” povjerenja među kupce u proizvode ove kompanije. Stanje u firmi tada nije bilo idealno. Kaže da je potpisao ugovor da će raditi dok postoji potreba za njegovim angažmanom. Tako je bilo desetak mjeseci, a u oktobru prošle godine ponovo se prijavio na evidenciju Službe. Imao je i ostvario pravo na novčanu naknadu, a to vrijeme iskoristio je za traženje novog posla.

”Nakon prodaje Dite i formiranja firme sa novim nazivom Dita 1977 ponovo sam podnio zahtjev, otišao samoinicijativno i nadao se da će biti mjesta za mene u toj firmi”, kaže Asmir.

U vremenu dok se sve to dešavalo, on je zajedno sa savjetodavcem iz Biroa Tuzla i dalje aktivno tražio zaposlenje. Po riječima savjetodavca, jedna je od najaktivnih osoba koje su bile na evidenciji, svaku priliku je koristio da dođe na individualno savjetovanje i zajedno su se javljali poslodavcima, provjeravali ima li slobodnih radnih mjesta, pratili konkurse i aplicirali.

Prilika za zaposlenje se ponovo otvorila u Diti, odnosno novoformiranom preduzeću Dita 1977, tražili su osobe njegove struke koje će biti angažovane putem Programa sufinansiranja zapošljavanja odnosno mjere ”Vaučer za posao”. Radi se o programu Federalnog zavoda za zapošljavanje. Asmir je dobio poziv iz firme, prikupio potrebnu dokumentaciju i tako dobio posao u Diti 1977, gdje sada zajedno sa 20-tak mladih osoba i ostalim uposlenicima rade na novim ”projektima” ove firme, a cilj je da ponovo vrate nekadašnji sjaj preduzeću.

”Zadovoljan sam radom i atmosferom u firmi. Ispoštovani smo ugovorom, ranije je bio stari sistem rada, a sada je to dosta drugačije, dinamičnije. Sve je timski rad, i dobro je što ima mnogo mladih ljudi, pa je i atmosfera drugačija”, ističe Asmir.

Kaže da je u svakom momentu bio svjestan toga da posao neće sam doći po sebi i da put traženja posla nije nimalo lagan, ali se treba truditi i nadati.

Ugovor koji ima u ovoj firmi putem Programa sufinaniranja zapošljavanja je na šest mjeseci, a vjeruje da će svojim zalaganjem i trudom i nakon toga ostati u preduzeću.

Njegova preporuka svim mladima je da ne odustaju od sebe i svojih želja. Vrlo često kroz život bude prepreka, pa tako i pri traženju i pronalasku zaposlenja, ali ne treba odustajati, riječi su ovog mladog čovjeka.

Preuzeto sa: www.szztk.ba

Druge objave u kategoriji