Search

YEP priča o uspjehu: Nedina šansa za prvi posao

“Kuda krenuti, šta je to što slijedi, gdje se zaposlilti, počela su se otvarati pitanja nakon što sam diplomirala. Tokom studiranja imala sam jedan uhodani krug, predavanja, vježbe, testovi, rokovi, ispiti, druženje, džeparac i tako, čovjek se navikne. Diplomirala sam na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta u Banjoj Luci, smjer računovodstvo i revizija”.

Ovo je priča Nede Dragaš iz Gradiške, koja je donedavno bila nezaposlena a uz pomoć Kluba za traženje posla iskoristila priliku da dobije prvi posao.

“Kao i svi, prijavljujem se na Zavod za zapošljavanje RS. Dobijem radnu knjižicu i karton za evidenciju o redovnom javljanju na biro uz želju da se što manje zadržim u evidenciji nezaposlenih. Samo sam se nasmijala nadajući se da će tako i biti. Prošao je mjesec, dva, tri, četiri pomislila sam koliko će ih još proći tako u tišini, ali na moje iznenađenje uslijedio je poziv Kluba za traženje posla Gradiška. Pozvali su me da učestvujem u radionici čiji je osnovni cilj mladima olakšati put do zaposlenja i pružiti mogućnost da iskoriste nešto od sadržaja koji se nude. Formirala se grupa i počeli smo sa radom. Neke od aktivnosti radionice su bili gledanje i analiza edukativnih filmova, upoznavanje sa načinom rada sajmova za zapoošljavanja, sagledavanje tuđih iskustava prilikom traženja posla. Pripremali smo se za simulaciju inetrvjua, pisanje  motivacionog pisma i biografije. Učili su nas kako predstaviti vlastite vještine, sposobnosti, iskustva. Upoznati smo sa raznim internet staranicam na kojima se vrši oglašavanje i predstavljanje konkursa za zapošljavanje. Istaknute su  mogućnosti prekvalifikacije i obuke koje nudi biro za zapošljavanje u saradnji sa partnerima.

Ovaj vid pomoći mi je pružio nova poznanstva, stekla sam dodatno samopouzdanje prilikom nastupanja na intervju za posao, naučila kako nedostatke pretvoriti  u prednosti, istaknuti vlastite sposobnosti i vještine. Posebno želim istaknuti da sam kao učesnica Kluba za traženje posla Gradiška dobila priliku da pohađam besplatan kurs engleskog jezika Udruženja građana „Most“ koji su takođe bili učesnici i predavači u okviru radionice Kluba u ulozi poslodavca, gdje su nam pomogli da kroz  simulacije razgovora za intervju pripremimo se za stvaran razgovor.

Voditeljica  Kluba  me podstakla da sama nastupim na tržištu radne snage i ponudim svoje sposobnosti. Upravo tako moj poslovni start i počinje. Napravili smo spisak potencijalnih poslodavaca i počela sam da ih kontaktiram i tražim priliku za rad. Nakon izvjesnog vremena, na moje zadovoljstvo dobijam priliku da započnem pripravnički staž u proizvodnom preduzeću sa područja opštine Gradiška gdje trenutno i radim”, kazala je Neda Dragaš.

Podsjećanja radi Klubovi za traženje posla predstavljaju aktivnu mjeru Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske koja pruža podršku mladim dugoročno nezaposlenim osobama, zasada u 11 biroa u Republici Srpskoj sa tendencijom širenja i u druge veće biroe koji za to imaju potrebu.

Druge objave u kategoriji