Search

YEP Priča o uspjehu: Pozitivnim stavom i spremnošću na promjene do novih poslovnih prilika

Mlada ekonomistica Emina Smailhodžić jedan je od pozitivnih primjera kako se upornost i kontinuirani rad na jačanju ličnih vještina i sticanju znanja isplati. Završila je Ekonomski fakultet u Sarajevu nakon čega i dodatno jednogodišnje obrazovanje – program Pedagoško – psihološkog obrazovanja nastavnika –  na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Periodična radna iskustva sticala je angažmanima u različitim kompanijama, ne odbijajući nikada nove prilike koje bi se pojavljivale. U iščekivanju posla „po svojoj mjeri“, nije se dala obeshrabriti, pa je tako vrijeme u kojem je bila bez posla, utrošila na stručna usavršavanja, volonterski rad i prakse svjesna činjenica da današnje tržište rada iziskuje kontinurano unapređenje znanja pojedinca i jačanje lične konkurentnosti.  

Pored prijava na otvorene konkurse, samoinicijativno je pisala molbe za posao te slala raznim poslodavcima. Potom je u Službi za zapošljavanja BPK Goražde, od svog savjetodavca, dobila informaciju o „Klubu za traženje posla“ kojem se i priključila.  

Iskustvo u „Klubu za traženje posla Goražde“

 „Za Klub sam saznala u Službi za zapošljavanje Goražde. Radi se o iznimno korisnoj aktivnosti, jer, kada npr. tek završite školovanje, niste upoznati sa dešavanjima na tržištu rada i uglavnom nemate adekvatne informacije.

U Klubu se susrećete sa savjetodavcima koji vam prenose takve informacije, potom i znanje te vas uče kako npr. pravilno napisati molbu/prijavu za posao kao i biografiju. Ništa manje važno nije spomenuti da ove aktivnosti djeluju motivirajuće na pojedinca.“

Iako ne spori da je, barem danas, toliko informacija dostupno na internetu, ističe važnost toga da vas neko lično usmjeri i savjetuje kako pripremiti kvalitetnu molbu ili biografiju.

„Svi danas možemo naći na internetu raznorazne urneke molbi i biografija. Ali ono što u Klubu naučite jeste da se molba i biografija razlikuju u zavisnosti od pozicije na koju se prijavljujete i da svakoj prijavi morate posvetiti posebnu pažnju. Takođe, naučite koji detalj je bitno istaknuti te kako “zaintrigirati” poslodavca da baš vas pozove na intervju.“

Intervju za novi posao smatra se jednim od najkritičnijih trenutaka u traženju posla. Mnogi tvrde da, i kada već imate iskustva u “odrađivanju” intervjua, uvijek vrijedi biti, sportskim rječnikom rečeno, “u formi”.

Posjeta učenika III razreda JU SSŠ „Džemal Bijedić“ Klubu za traženje posla Goražde.

„Intervju za posao zahtijeva, rekla bih, mnogo spretnosti. Radionica pripreme za intervju u sklopu Kluba je fantastična. Dobijete informacije i savjete o tome kako se ponašati prije, tokom i nakon samog intervjua. Tokom radionice od savjetodavaca Službe dobijete savjete za pripremu, obradite potencijalna pitanja koje vas mogu očekivati na intervjuu te načine formulisanja odgovora.“ – naglasila je Emina.

Prošavši kroz kompletan savjetodavni proces i Klub za traženje posla, Emina je na kraju, uz savjete i podršku savjetodavaca Službe aplicirala na raspisani konkurs za posao u JU SSŠ ’’Džemal Bijedić’’ Goražde na mjesto profesorice ekonomske grupe predmeta. Dobila je posao i do danas ostala u toj školi.

No, tu se ne završava priča. Svjesna važnosti dodatne i adekvatne edukacije, te ponukana ličnim iskustvima koja je stekla u Klubu za traženje posla Goražde, došla je na ideju da organizuje radionicu za svoje učenike.

Tako je, u saradnji sa Službom za zapošljavanje BPK – Goražde u okviru Kluba za traženje posla, organizovala radionicu za učenike trećeg razreda.

„Podržavamo interaktivan vid nastave te se trudimo učenicima pružiti što korisnije praktične informacije. Tako smo, u sklopu školskih aktivnosti, kao jednu od vježbi imali i proces registracije preduzeća, dok je jedna od nastavnih jedinica same vježbe bila upravo prijava na konkurs za određenu poziciju.

Htjela sam im pružiti priliku da vide kako to izgleda u ”realnom” svijetu.  Kako izgleda proces intervjua, kako napisati molbu i biografiju. Željela sam im pružiti priliku i da se susretnu sa osobljem Službe, savjetodavcima, koji svakodnevne drže treninge nezaposlenim osobama a kako bi dobili informacije iz prve ruke i preporuke vezano uz prilike za njihovo buduće zaposlenje.”

Razgovor učenika SSŠ „Džemal Bijedić“sa savjetodavcem, gđom Ernom Muratspahić.

“Bitno mi je bilo da uvide da se ta znanja i vještine uče odnosno unapređuju kontinuirano te koliko su korisne prilike za dodatnu edukaciju i jačanje vještina kao što je Klub za traženje posla. Oni su  učenici trećeg razreda i naredne godine će biti konkurentni na tržištu rada. Ovakve radionice su od krucijalnog značaja za njihovo buduće zaposlenje odnosno njihov prvi kontakt sa poslodavcem„- podijelila je sa nama Emina.

Profesorica Emina Smailhodžić (desno), savjetodavac gđa. Erna Muratspahić i učenici trećeg razreda SSŠ „Džemal Bijedić“ nakon održane radionice u Klubu za traženje posla Goražde

 

Emina je trenutno zaposlena u JU SSŠ „Džemal Bijedić“ Goražde gdje radi kao profesorica ekonomske grupe predmeta. Na kraju je imala kratku poruku za sve mlade koji su trenutno u potrazi za poslom:

Učite , radite na sebi, borite se, i nemojte odustajati lako. Imajte pozitivan stav! Trudite se i vjerujte u sebe i svoje kvalitete. Nemojte se plašiti pokušati nove stvari i nemojte se plašiti promjena!“

 

*Klubovi za traženje posla razvijeni su u sklopu Projekta zapošljavanja mladih koji podržava Vlada Švicarske, te su jedan od načina da se mladi aktiviraju i uključe u proces traženja posla. Klubovi za traženje posla se implementiraju u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje, Zavodom za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske i kantonalnim službama za zapošljavanje. Klub je aktivna mjera zapošljavanja čija je svrha pružiti nezaposlenom licu kontinuiranu pomoć u traženju posla. 

 

Na sljedećem linku možete pronaći informacije o aktivnim Klubovima za traženje posla u Bosni i Hercegovini, adrese i kontakt informacije:

https://yep.ba/lokacije-klubova/

O Klubu za traženje posla Goražde, više informacije potražite na linku u nastavku: https://www.szzbpk.ba/jobklub.html

 

Druge objave u kategoriji