Search

YEP priča o uspjehu: Elminu nezaposlenost nije problem

Turističko – ugostiteljski tehničar, Elmin Mešanović iz Tuzle ne pamti svoju nezaposlenost kao veliki problem, jer je jako uporan sa poduzetničkim duhom. Kako u razgovoru uz smijeh navodi: „Bio sam nezaposlen, samo u vrijeme dok sam putovao izvan Bosne i Hercegovine“.

Pored formalnog obrazovanja Mešanović je završio i edukacijski kurs za vođenje poslovnih knjiga što mu je omogućilo zaposlenje u manjim preduzećima i mikrokreditnim organizacijama. Živi sa majkom, ali ne očekuje da mu ona finansijski pomogne, već nastoji da sam zaradi plaću.

Uglavnom, mladi Elmin svoja zaposlenja veže za ugostiteljstvo, tako i danas radi u jednom tuzlanskom kafiću. Prijavljen je, ima pristojnu plaću, kako kaže i zadovoljan je.

Kada je riječ o Klubu za traženje posla u Tuzli, ističe kako je to jedno pozitivno iskustvo koje bi preporučio svim mladim nezaposlenim ljudima. Za vrijeme nezaposlenosti dobio je poziv da se priključi Klubu shvatajući ti kao svojevrsnu inicijativu nezaposlenih da uzmu problem u svoje ruke i nastoje pomoći jedni drugima širenjem informacija o poslodavcima, mogućnostima za zaradu i u konačnici da iskoriste resurse Službe i kompetentne stručnjake koji im svojim savjetima i uputama mogu pomoći da se zaposle.  Mešanović vjeruje u cjeloživotno učenje i sticanje novih znanja, tako je na sličan način shvatio i učešće u Klubu. Prema njegovim riječima naučio je nove metode, a koje do tada nije znao, o pisanju biografije, molbe za posao i intervjua.

Kada smo ga pitali za poruku mladim nezaposlenim u Bosni i Hercegovini, pored toga što im savjetuje da se uključe u Klub za traženje posla za mlade nezaposlene, kaže kako pored upornosti potrebno je i vrijeme da bi se postigao željeni cilj, te dok idu ka njemu trebali bi konstantno da nadograđuju svoje vještine i znanja.

Izvor: yep/szztk.ba

Druge objave u kategoriji